Stir fry z wołowiny i papryk to szybka oraz smaczna propozycja na danie obiadowe. Stir fry to nic innego jak sposób przyrządzania potraw, polegający na smażeniu składników na bardzo gorącej, niezbyt dużej ilości oleju. Najlepiej sprawdza się do tego właśnie wok, ale jeśli nie dysponujesz nim spokojnie użyj innej patelni. Kawałki wołowiny, podobnie jak paseczki z papryki są naprawdę cienkie, dzięki temu nie potrzebujemy dużo czasu na przygotowanie dania. Aby wołowina lepiej się kroiła, warto włożyć ją wcześniej na 20 minut do zamrażalnika. Smakowite, soczyste danie. Podaj je z ryżem lub makaronem ryżowym.
Stir fry z wołowiny i papryk
Przepis
Porcji: 2
Składniki
Mięso:
- 320-350 g mięsa wołowego (nada się tutaj antrykot, ligawa, polędwica, łata)
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Reszta dania:
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego (można użyć miodu)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Do podania: ryż, sezam i cienko pokrojona dymka
Przygotowanie
Mięso pokrój w bardzo cieniutkie paski poprzecznie do włókien. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce i dodaj do niej mięso, dokładnie pokrywając je całą mieszanką. Odstaw na 15-20 minut. W tym czasie ugotuj ryż i przygotuj resztę składników. Czosnek drobno posiekaj, papryki oczyść z nasion i pokrój w bardzo cienkie paseczki. W miseczce wymieszaj wodę z sosem sojowym, octem, cukrem, solą, ostrą papryką i mąką ziemniaczaną. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju (naprawdę mocno rozgrzej), wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i łyżką cedzakową przełóż na osobny talerz. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Na tę samą patelnię dodaj opcjonalnie jeszcze odrobinę oleju, podsmaż czosnek i papryki przez 1-2 minuty. Dodaj mięso wraz ze wszystkimi sokami, które puściło, zalej przygotowanym wcześniej sosem, przemieszaj i zostaw na ogniu, aż zgęstnieje. Danie podawaj od razu z dodatkiem ryżu, posypane odrobiną posiekanej dymki i sezamu.
The DTaP for children and Tdap for adults vaccines
can protect against diphtheria, tetanus and pertussis. https://llviabest.com viagra online without
Super mi to wyszlo dzisiaj :)
discount viagra online
“In addition to saving money, you will also find more custom
order checks online and useful attachments. When conducting research, I ensure that safety is my top priority. Since entering your personal banking information can put pressure on you, I only trust companies that can win my trust.[url=https://www.ordercheckstoday.com/]https://www.ordercheckstoday.com/[/url] https://www.ordercheckstoday.com/“
Fantastyczny przepis, zaraz go robie,,,
Nigdy nie jadłyśmy takiego dania ale z chęcią byśmy go spróbowały :)
Od razu zaczęłam żałować, że moja dieta ostatnio musi być bardziej łagodna i z wielu ostrych przypraw muszę zrezygnować, ale oczywiście przepis chętnie wykorzystam w przyszłości bo cała potrawa wygląda obłędnie i ciężko byłoby się jej oprzeć gdyby ktoś taką miseczkę postawił na moim stole :)
Raz pamiętam uczyłam się jeść pałeczkami kiepsko mi to szło ale danko pycha
Ojej, ale fenomenalnie to wygląda <3
Prosto, smacznie i niebanalnie :) chętnie się skuszę na miseczkę :)
wspaniałe danie
Przesmaczne!
Zjadłabym do ostatniego ziarnka ryżu…