Stir fry z wołowiny i papryk – szybkie i smaczne danie

Stir fry z wołowiny i papryk to szybka oraz smaczna propozycja na danie obiadowe. Stir fry to nic innego jak sposób przyrządzania potraw, polegający na smażeniu składników na bardzo gorącej, niezbyt dużej ilości oleju. Najlepiej sprawdza się do tego właśnie wok, ale jeśli nie dysponujesz nim spokojnie użyj innej patelni. Kawałki wołowiny, podobnie jak paseczki z papryki są naprawdę cienkie, dzięki temu nie potrzebujemy dużo czasu na przygotowanie dania. Aby wołowina lepiej się kroiła, warto włożyć ją wcześniej na 20 minut do zamrażalnika. Smakowite, soczyste danie. Podaj je z ryżem lub makaronem ryżowym.


Stir fry z wołowiny i papryk

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

Mięso:

  • 320-350 g mięsa wołowego (nada się tutaj antrykot, ligawa, polędwica, łata)
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Reszta dania:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego (można użyć miodu)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Do podania: ryż, sezam i cienko pokrojona dymka

Przygotowanie

Mięso pokrój w bardzo cieniutkie paski poprzecznie do włókien. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce i dodaj do niej mięso, dokładnie pokrywając je całą mieszanką. Odstaw na 15-20 minut. W tym czasie ugotuj ryż i przygotuj resztę składników. Czosnek drobno posiekaj, papryki oczyść z nasion i pokrój w bardzo cienkie paseczki. W miseczce wymieszaj wodę z sosem sojowym, octem, cukrem, solą, ostrą papryką i mąką ziemniaczaną. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju (naprawdę mocno rozgrzej), wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i łyżką cedzakową przełóż na osobny talerz. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Na tę samą patelnię dodaj opcjonalnie jeszcze odrobinę oleju, podsmaż czosnek i papryki przez 1-2 minuty. Dodaj mięso wraz ze wszystkimi sokami, które puściło, zalej przygotowanym wcześniej sosem, przemieszaj i zostaw na ogniu, aż zgęstnieje. Danie podawaj od razu z dodatkiem ryżu, posypane odrobiną posiekanej dymki i sezamu.

Stir fry z wołowiny i papryk

Stir fry z wołowiny i papryk

Stir fry z wołowiny i papryk

 

 

Comments

comments

100 myśli na temat “Stir fry z wołowiny i papryk – szybkie i smaczne danie

  1. Pingback: buy viagra
  2. Pingback: order cialis
  3. Pingback: cialistodo.com
  4. Pingback: amaryl 2mg pills
  5. Pingback: abilify 10mg nz
  6. Pingback: buy sildenafil
  7. Pingback: buy cialis
  8. Pingback: buy Viagra 25 mg
  9. Pingback: sildenafil
  10. Pingback: buy sildenafil
  11. Pingback: cheap viagra
  12. Pingback: buy viagra online
  13. Pingback: generic viagra
  14. Pingback: generic propecia
  15. Pingback: cialis buy online
  16. Pingback: sildenafil viagra
  17. Pingback: casinos
  18. Pingback: best casino online
  19. Pingback: canada viagra
  20. Pingback: generic cialis
  21. Pingback: generic cialis
  22. Pingback: cialis internet
  23. Pingback: cialis 20
  24. Pingback: viagra cost
  25. Pingback: online loans
  26. Pingback: casinos
  27. Pingback: casino slots
  28. Pingback: viagra online
  29. Pingback: gambling games
  30. Pingback: generic levitra
  31. Pingback: Get cialis
  32. Pingback: cvs pharmacy
  33. Pingback: men's ed pills
  34. Pingback: ed pills otc
  35. Pingback: cheap viagra
  36. Pingback: viagra 50mg
  37. Pingback: cheap viagra
  38. Pingback: viagra 50mg
  39. Pingback: chloroquine drug
  40. Pingback: tylenol order
  41. Pingback: naltrexone order
  42. Pingback: online cialis
  43. Pingback: Buy viagra us
  44. Pingback: how much is cialis
  45. Pingback: Free viagra
  46. Od razu zaczęłam żałować, że moja dieta ostatnio musi być bardziej łagodna i z wielu ostrych przypraw muszę zrezygnować, ale oczywiście przepis chętnie wykorzystam w przyszłości bo cała potrawa wygląda obłędnie i ciężko byłoby się jej oprzeć gdyby ktoś taką miseczkę postawił na moim stole :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.