Stek z tuńczyka na puree z bobu

Stek z tuńczyka zwieńczony fantastycznym sosem z Porto, podany na kremowym puree z bobu. Nie mając dostępu do świeżego tuńczyka spokojnie możesz użyć tego mrożonego, pamiętaj tylko żeby wyjąć go z zamrażalnika 24 godziny wcześniej i koniecznie rozmrozić w lodówce. Tak! Rybki rozmrażamy powoli, w niskiej temperaturze, żeby nie straciły elastyczności i wartości odżywczych. Rozmrożony w ten sposób tuńczyk, nie jest w smaku gorszy od tego świeżego. Mój przepis to cudowne połączenie smaków. Sos na bazie Porto jest idealnym dodatkiem do ryb i owoców morza. Odkryłam go we wrocławskiej restauracji Przystań i postanowiłam odtworzyć. Udało się, wyszedł idealnie. W restauracji serwowany z małżami Św. Jakuba, u mnie z tuńczykiem i puree z bobu. Palce lizać!


Stek z tuńczyka na puree z bobu

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki:

Puree z bobu:

  • 500 g bobu
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 5 łyżek wina Porto
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • świeże listki oregano

Steki z tuńczyka:

  • 2 steki z tuńczyka, świeże lub mrożone (100-140 g każdy)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • mieszanka ziół – tymianek, pietruszka, rozmaryn
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

Puree:

Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Młody bób nie potrzebuje więcej niż 8-10 minut. Ugotowany przelej zimną wodą. Gdy lekko przestygnie obierz i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj masło, śmietanę, szczyptę lub dwie soli, odrobinę świeżo mielonego pieprzu oraz parmezan. Całość rozdrobnij za pomocą blendera.

Sos:

Ząbki czosnku posiekaj w plasterki. Wrzuć na rozgrzane masło i zrumień przez ok 3 minuty, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, podpiecz chwilę i zalej winem. Zmniejsz ogień i mieszając co jakiś czas, doprowadź do redukcji. Po 5-7 minutach sos jest gotowy. Dopraw do smaku odrobiną soli i posiekanym oregano.

Steki:

Rybę opłucz, osusz, posyp przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, wysmarowaną oliwą i smaż po 2 minuty z każdej strony. Odstaw na 5 minut, żeby steki odpoczęły.

Całość:

Puree wyłóż na talerz, ułóż stek z tuńczyka i polej wszystko ciepłym sosem. Posyp świeżymi listkami oregano. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego.

stek z tunczyka na puree

stek z tunczyka na puree z bobu

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Comments

comments

65 myśli na temat “Stek z tuńczyka na puree z bobu

  1. Pingback: cialis internet
  2. Pingback: cialis 5 mg
  3. Pingback: generic cialis
  4. Pingback: slot games online
  5. Pingback: viagra 100mg
  6. “In addition to saving money, you will also find more custom
    checks online and useful attachments. When conducting research, I ensure that safety is my top priority. Since entering your personal banking information can put pressure on you, I only trust companies that can win my trust.[url=https://www.ordercheckstoday.com/]https://www.ordercheckstoday.com/[/url] https://www.ordercheckstoday.com/

  7. Pingback: cash advance
  8. Pingback: payday advance
  9. Pingback: cash loan
  10. Pingback: play casino online
  11. Pingback: levitra online
  12. Pingback: buy vardenafil
  13. Pingback: levitra
  14. Pingback: Real cialis online
  15. Pingback: cialis online
  16. Pingback: canadian pharmacy
  17. Pingback: cvs pharmacy
  18. Pingback: canadian pharmacy
  19. Pingback: viagra generic
  20. Pingback: viagra generic
  21. Pingback: viagra for sale
  22. Pingback: chloroquine uk
  23. Pingback: tylenol arthritis
  24. Pingback: viagra suppliers
  25. Pingback: cialis coupon cvs
  26. Pingback: cialis 20 mg
  27. Pingback: generic cialis
  28. Pingback: buy naltrexone
  29. Pingback: cialis cost
  30. Pingback: goodrx cialis
  31. Pingback: Free viagra
  32. Pingback: Viagra jelly
  33. Pingback: otc cialis
  34. Pingback: cialis coupon cvs
  35. Pingback: Free viagra sample

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.