Śródziemnomorski gulasz to pomysł na wyśmienity, rozpływający się w ustach obiad. Mięso jest niezwykle aromatyczne, wszystko dzięki marynacie z czerwonego wina. Można wykorzystać jakiekolwiek inne czerwone mięso, ale schab sprawdzi się doskonale. Miękkie kawałki mięsa w delikatnym sosie, a do tego ziemniaczane łódeczki z serem feta i sosem tzaziki, tego nam było trzeba. Serdecznie polecam.
Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie
Przepis
Porcji: 4
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 80 g wędzonego boczku (tylko chuda część)
- 3 nieduże marchewki
- 1, 5 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- oliwki 100 g
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
Mięso pokrój w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko umieść w misce i zalej czerwonym winem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. Po tym czasie odsącz mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Chudą część boczku (lub wędzoną szynkę) pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni, dodaj do mięsa wraz z pozostałą marynatą. Duś wszystko na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zioła prowansalskie, kolendrę, szczyptę cynamonu, cukier i passatę pomidorową. Duś przez kolejne 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a sos gęsty. Na sam koniec dodaj oliwki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej pasują do niego pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.
Ziemniaczane łódeczki:
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i poprzekrawaj na cztery części (większe na 6). Osusz ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, rozłóż na nim ziemniaki. Skrop oliwą, posyp suszonym tymiankiem, oregano i solą. Piecz przez ok 50 minut, w trakcie możesz je przemieszać. Podawaj posypane serem feta, z dodatkiem sosu w stylu tzaziki.
Smacznego!
tinder dating app , tinder online https://tinderdatingsiteus.com/
Nigdy nie jadłam takiego gulaszu, a Twoje zdjęcia (wiem już pewnie o tym pisałam) niezmiennie mi udowadniają, że jedzenie jest takie piękne…:)
pyszny obiad w moim klimacie :) mięso w winie jest wyśmienite :)
Pysznie! Bardzo lubię takie gulasze, często u nas goszczą jesienią i zimą :)
Wspaniałe danie. Wygląda bardzo apetycznie :-)
Takiego gulaszu chyba jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo kusząco i apetycznie :)
Widzę u Ciebie same wspaniałości i piekne zdjęcia! :-)
tak przyrządzonego gulaszu jeszcze nie jadłam! Wygląda obłędnie i bardzo pożywnie :)
Wygląda obłędnie :D
Nie bardzo lubimy dania podlane alkoholem, również winem, które pozostawia swój owocowy smak :)
Mimo to prezentuje się pięknie i z chęcią podałybyśmy takie danie gościom :D
uwielbiam takie gulasze, zimą to najlepsze rozwiązanie na obiad :-)
Zjadłabym w wersji drobiowej, ale mięsa jeść nie mogę.
Niestety.
Zjadłabym w wersji drobiowej, ale mięsa jeść nie mogę.
Gulasz to było ulubione danie mojego taty. Ten pewnie by mu zamaskował, pięknie wygląda :-) pozdrawiam
Ależ on musi cudownie smakować!
Ja powiem krótko uwielbiam Twoje przepisy:)
Nabrałam ochoty na taki obiad :)
na obiadek idealnie pyszne:D
Uwielbiam kavarmę, bułgarski gulasz na czerwonym winie, i czytając skład Twojego dania jestem pewna, że jest równie pyszny. No i zdjęcia cudne, ale to akurat nic nowego u Ciebie ;)
Obiad pierwsza klasa :)
Bardzo ciekawa propozycja
Pyszne jedzonko zimowo – przedwiosenne :)
Smacznie się zapowiada, bardzo lubimy gulasze w takim wydaniu :)