Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie

Śródziemnomorski gulasz to pomysł na wyśmienity, rozpływający się w ustach obiad. Mięso jest niezwykle aromatyczne, wszystko dzięki marynacie z czerwonego wina. Można wykorzystać jakiekolwiek inne czerwone mięso, ale schab sprawdzi się doskonale. Miękkie kawałki mięsa w delikatnym sosie, a do tego ziemniaczane łódeczki z serem feta i sosem tzaziki, tego nam było trzeba. Serdecznie polecam.


Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g wędzonego boczku (tylko chuda część)
  • 3 nieduże marchewki
  • 1, 5 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwki 100 g
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie

Mięso pokrój w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko umieść w misce i zalej czerwonym winem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. Po tym czasie odsącz mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Chudą część boczku (lub wędzoną szynkę) pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni, dodaj do mięsa wraz z pozostałą marynatą. Duś wszystko na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zioła prowansalskie, kolendrę, szczyptę cynamonu, cukier i passatę pomidorową. Duś przez kolejne 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a sos gęsty. Na sam koniec dodaj oliwki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej pasują do niego pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.

Ziemniaczane łódeczki:

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i poprzekrawaj na cztery części (większe na 6). Osusz ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, rozłóż na nim ziemniaki. Skrop oliwą, posyp suszonym tymiankiem, oregano i solą. Piecz przez ok 50 minut, w trakcie możesz je przemieszać. Podawaj posypane serem feta, z dodatkiem sosu w stylu tzaziki.
Smacznego!

gulasz prowansalski

gulasz schaab

gulasz z wiepsza

 

Comments

comments

63 myśli na temat “Śródziemnomorski gulasz na czerwonym winie

  1. Pingback: cialis buy
  2. Pingback: cialis 20
  3. Pingback: viagra for sale
  4. Pingback: instant loans
  5. Pingback: personal loans
  6. Pingback: viagra sildenafil
  7. Pingback: slot machines
  8. Pingback: levitra price
  9. Pingback: buy levitra
  10. Pingback: cialis mastercard
  11. Pingback: Viagra or cialis
  12. Pingback: rx pharmacy
  13. Pingback: canadian pharmacy
  14. Pingback: ed pills for sale
  15. Pingback: viagra generic
  16. Pingback: viagra 50mg
  17. Pingback: buy cialis online
  18. Pingback: prices of cialis
  19. Pingback: buy generic cialis
  20. Pingback: Sample viagra
  21. Pingback: 50mg viagra
  22. Pingback: cialis from india
  23. Pingback: cialis otc
  24. Pingback: cheap cialis
  25. Pingback: viagra online us
  26. Uwielbiam kavarmę, bułgarski gulasz na czerwonym winie, i czytając skład Twojego dania jestem pewna, że jest równie pyszny. No i zdjęcia cudne, ale to akurat nic nowego u Ciebie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.