Spaghetti z krewetkami i chorizo to jedno z prostszych dań jakie można sobie wyobrazić. Prawie jak fast food, ale oprócz szybkiego przygotowania z fast foodem nie ma nic wspólnego. Taki makaron jest nie tylko szybki, ale przede wszystkim niezwykle aromatyczny i smaczny. Można wykorzystać makaron bezglutenowy, ryżowy, pełnoziarnisty lub jaki, kto sobie wymarzy. U mnie standardowe spaghetti z mąki durum. Szczerze, jako wielbicielka makaronów w każdej postaci, ten przepis jest u mnie na podium.
Spaghetti z krewetkami i chorizo
Przepis
Porcji: 2
Składniki
- 120 – 140 g makaronu spaghetti
- 10 – 12 pomidorków koktajlowych
- 200 g świeżych i obranych lub rozmrożonych krewetek tygrysich (waga po obraniu)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g kiełbasy chorizo
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki białego wina
- 3 garście rukoli
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- sól, pieprz, czosnek suszony
Przygotowanie
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przekrojone na pół pomidorki (skórką do góry) i rozmrożone wcześniej krewetki. Całość posyp obficie solą, odrobiną pieprzu i suszonego czosnku. Wstaw do piekarnika na 7 -8 minut. W tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, a po minucie pokrojone w paseczki chorizo. Zostaw na ogniu do zrumienienia, podlej winem. Gdy trochę odparuje, dodaj ugotowany makaron oraz pietruszkę, całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, a na koniec wmieszaj upieczone krewetki z pomidorami oraz rukolę. Przełóż na talerze i podawaj ze świeżym pieprzem oraz oliwą.
Smacznego.
do krewetek mam ogromną słabość :)
Ja podobnie, uwielbiam krewetki w każdej postaci! Szkoda, że dosyć trudno u nas z tymi świeżymi…
Fajny przepis, wypróbuję niedługo.
Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że posmakuje :) U nas robi furorę
Taki obiad to ja rozumiem!
Tak, ja też :)