spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami i chorizo

Spaghetti z krewetkami i chorizo to jedno z prostszych dań jakie można sobie wyobrazić. Prawie jak fast food, ale oprócz szybkiego przygotowania z fast foodem nie ma nic wspólnego. Taki makaron jest nie tylko szybki, ale przede wszystkim niezwykle aromatyczny i smaczny. Można wykorzystać makaron bezglutenowy, ryżowy, pełnoziarnisty lub jaki, kto sobie wymarzy. U mnie standardowe spaghetti z mąki durum. Szczerze, jako wielbicielka makaronów w każdej postaci, ten przepis jest u mnie na podium.


Spaghetti z krewetkami i chorizo

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 120 – 140 g makaronu spaghetti
  • 10 – 12 pomidorków koktajlowych
  • 200 g świeżych i obranych lub rozmrożonych krewetek tygrysich (waga po obraniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 garście rukoli
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek suszony

Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przekrojone na pół pomidorki (skórką do góry) i rozmrożone wcześniej krewetki. Całość posyp obficie solą, odrobiną pieprzu i suszonego czosnku. Wstaw do piekarnika na 7 -8 minut. W tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, a po minucie pokrojone w paseczki chorizo. Zostaw na ogniu do zrumienienia, podlej winem. Gdy trochę odparuje, dodaj ugotowany makaron oraz pietruszkę, całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, a na koniec wmieszaj upieczone krewetki z pomidorami oraz rukolę. Przełóż na talerze i podawaj ze świeżym pieprzem oraz oliwą.

Smacznego.

makaron spaghetti z krewetkami

przepis na spaghetti z krewetkami

Comments

comments

6 myśli na temat “Spaghetti z krewetkami i chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.