spaghetti meatballs

Spaghetti meatballs

Spaghetti meatballs to w dużym uproszczeniu pulpecikowa wersja spaghetti. Jest niezwykle smaczna, a do tego stanowi miłą odmianę od Spaghetti Bolognese, bo składniki są bardzo podobne, ale jednak forma ma duże znaczenie. Pamiętajcie żeby pulpeciki zrobić naprawdę małe, takie na jeden kęs, żeby nie trzeba było walczyć nożem. Bo gdzie nóż, a gdzie spaghetti? :)


Spaghetti meatballs

sweet8

Przepis:

porcji:4

Składniki

Pulpety:

  • 500 g zmielonego mięsa z indyka (możesz użyć innego mięsa)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • papryka słodka, pieprz czarny, suszona pietruszka, sól

Sos:

  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy – 400 ml
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • czosnek, bazylia, cynamon, sól, pieprz, oregano

Do podania:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • tarty parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieć pulpeciki ok 24 sztuki. Jeżeli mięso będzie zbyt mokre dodaj więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim wszystkie pulpety co jakiś czas obracając. W rondelku zrumień na oliwie posiekaną w kostkę cebulkę, wlej przecier pomidorowy połączony ze wszystkimi przyprawami. Gotuj parę minut żeby pozbyć się nadmiaru wody. Do sosu wrzuć pulpeciki i wymieszaj. Makaron ułóż na talerzach, na środku ułóż pulpety, polej sosem, udekoruj bazylią i parmezanem.

Smacznego

cupcake

Nie zapomnij o dodaniu cynamonu do sosu, świetnie podkreśli jego smak.

spaghetti meatballs

spaghetti meatballls

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.