Sernik z musem brzoskwiniowym – idealnie kremowy

Sernik z musem brzoskwiniowym, który dosłownie rozpływa się w ustach. Jego sekretem jest dodatek jogurtu w całkiem sporej ilości, pół puszki mleczka kokosowego i mascarpone. O ile mleko kokosowe możecie zastąpić płynną śmietanką 18-36% to mascarpone w przepisie trzeba zastosować. Ważna jest rownież niska temperatura i naczynie z wodą. Ten sernik zrobiłam zaraz przed wyjazdem na wakacje i przyznam, że nie mogę przestać o nim myśleć. Ta delikatna, kremowa konsystencja, kruchy spód i mus owocowy… mniam. Wypróbujcie :)


Kremowy sernik z musem brzoskwiniowym

sweet8

Przepis

Blacha: 23×29

Składniki

Spód:

  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • 1 jajko (m)
  • 50 g cukru (ok 3 czubatych łyżek)
  • 1/2 łyżeczki sody

Masa serowo-jogurtowa:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 500 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 zółtka
  • 1 i 1/2 łyżki pszennej
  • 1 i 1/2 ziemniaczanej (mąki obie razem 70 g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromat waniliowy

Mus brzoskwiniowy:

  • 600 g brzoskwiń (waga przed obraniem)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki żelatyny 15 g
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Spód:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia dół i dwie przeciwległe ścianki, resztę oprósz odrobiną mąki. Dno wylep przygotowanym ciastem i wyrównaj szklanką lub słoikiem. Wstaw do lodówki na 30 – 40 minut. Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni, ciasto ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach i piecz ok 15 minut. Wyjmij i wystudź. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni.

Masa serowo-jogurtowa:

Twaróg, jogurt, mascarpone i mleczko kokosowe umieść w misie i za pomocą blendera porządnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz użyć do tego również malaksera. Następnie dodaj cukier, jajka i żółtka, ponownie zmiksuj (niezbyt długo, nie chcesz napowietrzać jajek). Na sam koniec dodaj mąki i aromat waniliowy. Zmiksuj raz jeszcze. Masę wylej na podpieczony spód, wyrównaj łopatką. Na samym dole piekarnika postaw naczynie lub inną brytfankę, do połowy wypełnioną wodą. Sernik ustaw na środkowej półce i piecz 80 minut w 140 stopniach. Po tym czasie sernik powinien być blady, ścięty, ale lekko drgający niczym galaretka. Otwórz drzwiczki piekarnika i wystudź przez minimum godzinę. Następnie przestaw do lodówki i schłódź.

Mus brzoskwiniowy:

Brzoskwinie wypestkuj i pokrój w ósemki (możesz obrać, ale nie jest to konieczne). Owoce przełóż do rondelka i zasyp cukrem, odstaw na 10 minut. Po tym czasie brzoskwinie zagotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i zmiksuj za pomocą blendera. Częścią wody zalej żelatynę żeby spęczniała, następnie podgrzej w mikrofalówce lub garnuszku, aż całkowicie się rozpuści. Połącz z resztą wody. Żelatynę dodaj do masy brzoskwiniowej i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć, wylej na sernik i schłódź do całkowitego zastygnięcia.

Sernik przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Kremowy sernik z musem brzoskwiniowym

Kremowy sernik z musem brzoskwiniowym

Kremowy sernik z musem brzoskwiniowym

Comments

comments

15 myśli na temat “Sernik z musem brzoskwiniowym – idealnie kremowy

  1. Ciekawe, czy dzisiaj się uda, bo wczoraj komentarze nie wchodziły, bo Twój widget Captcha nie miał połączenia z siecią. Piękny i interesujący sernik, zapinowałam sobie go :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.