Sernik waniliowy z kremem Nesquik

Sernik waniliowy na kruchym spodzie, z delikatnym kremem na bazie napoju czekoladowego. W smaku delikatny i kremowy, do tego pięknie się kroi, a i jeszcze piękniej znika. Wierzch to lekki krem na bazie mascarpone, śmietanki i napoju czekoladowego typu Nesquik/Puchatek. Lekka wersja dla czekoladowego kremu do ciasta, bo przecież czekolady w nim nie ma… tylko kakao. Sernik smakuje wyśmienicie, a co najważniejsze, jest super prosty, nie tylko w wykonaniu. Po upieczeniu jest idealnie równy, nie pęka i nie opada. Zrobiłam przedświątecznie, świąt nie doczeka, ale szykuję kolejny. Wszyscy muszą go spróbować.


Sernik waniliowy z kremem Nesquik

sweet8

Przepis

Forma: okrągła 23 cm

Składniki

Spód:
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 220 g maki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 400 g sera twarogowego do serników
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Wierzch:
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki napoju w proszku typu Nesquik
  • starta czekolada

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencją przypominało drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek o szerokości foremki. Wysmaruj formę masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia i załóż obręcz. Ciasto wyłóż na spód, dociśnij do formy i wyrównaj dnem szklanki, nakłuj w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Piekarnik schłódź do 140 stopni.

Masa serowa:

Do miski pokrusz twaróg, dodaj serek twarogowy, mascarpone i cukier, wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Na sam koniec dodaj jajka, żółtka, esencję i mąki, wszystko jeszcze raz krótko zmiksuj. Wylej na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstaw blaszaną formę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Na środek piekarnika wstaw sernik i piecz 60-70 minut. Z wierzchu ma być blady, ale sprężysty. Uchyl piekarnik i wystudź w ten sposób sernik, jak będzie letni wstaw do lodówki i całkowicie schłódź. Gdy będzie zimny ostrym nożem odseparuj go od formy.

Wierzch:

Śmietankę ubij z mascarpone za pomocą schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dodaj kakao i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch sernika. Przed podaniem posyp czekoladą.

Smacznego.

Sernik waniliowy z kremem Nesquik

Sernik waniliowy z kremem Nesquik

Sernik waniliowy z kremem Nesquik

Comments

comments

25 myśli na temat “Sernik waniliowy z kremem Nesquik

    1. W tym przepisie użyłam serka Zott, podobny jest serek wiaderkowy z Biedronki Vitello. Mają one luźniejszą konsystencję, możliwe że będzie trzeba odlać z nich serwatkę, która może zebrać się na wierzchu, są za to bardzo kremowe i łagodne w smaku. Jeśli szukasz sera sernikowego, który bardziej przypomina zmielony twaróg to polecam Piątnicę. Ma naprawdę zwartą konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.