Sernik na zimno z musem śliwkowym to smakowita propozycja na ciasto bez włączania piekarnika. Spód z kruszonych herbatników, delikatna masa serowa i lekko kwaskowe śliwki, przełamane nutą cynamonu. Wiele razy wspominałam, że serniki to moje ulubione ciasta. Uwielbiam zarówno te pieczone, jak i przygotowywane na zimno. Tych drugich nie robię zbyt często, bo jednak uwielbiam kremową konsystencję sernika z piekarnika. Ta wersja jednak bardzo nam smakowała i z pewnością wrócę do tego przepisu… może z musem czekoladowym na wierzchu… :)
Sernik na zimno z musem śliwkowym
Przepis
Porcji: 10-12
Forma: 21-23 cm
Składniki
Spód:
- 75 g masła
- 155 g maślanych herbatników (30 ciasteczek)
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego
- 400 ml śmietanki płynnej 30%
- 1 szklanka cukru
- esencja waniliowa lub aromat
- 100 ml mleka
- 4 łyżeczki żelatyny (16 g)
Wierzch:
- 500 g śliwek
- 225 ml wody (niepełna szklanka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Formę wysmaruj masłem, do wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku, a ciasteczka pokrusz najlepiej w malakserze lub za pomocą siekacza do żywności. Zalej herbatniki masłem, masą wyłóż dno formy i schłódź w lodówce.
Ser, śmietankę, cukier i aromat waniliowy zmiksuj za pomocą blendera, aż masa będzie gładka. Zimne mleko wlej do garnuszka i wsyp do niego żelatynę, odstaw do spęcznienia. Podgrzej żelatynę do rozpuszczenia (nie gotuj), gdy będzie gotowa dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Ser przelej na spód i wstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Ze śliwek wyjmij pestki i przełóż do garnka, zasyp łyżką cukru i zagotuj z połową wody. Gotuj przez 5-8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cynamon i wszystko zmiksuj blenderem. W pozostałej wodzie rozpuść galaretkę i dodaj ją do zmiksowanych śliwek, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, gdy zacznie tężeć przelej na sernik i schłódź do całkowitego zastygnięcia.
Gdy sernik będzie gotowy odseparuj go od formy za pomocą długiego, cienkiego noża, wcześniej zanurzonego w gorącej wodzie i osuszonego ręcznikiem papierowym. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
the pharmacy people’s pharmacy п»їviagra online canadian pharmacy
tamoxifen brand https://tamoxifen.mrdgeography.com/
100mg sildenafil price viagra 500mg tablet where can i buy viagra cheap
cheapest viagra 50 mg
hydroxychloroquine for malaria https://webbfenix.com/
order viagra online
To ciasto to jest mistrzostwo świata!!! Najlepszy sernik na zimno jaki w życiu jadłam!!! Również w wersji z musem truskawkowym jako tort dla mojego Synka:)
świetnie musi smakować taki serniczek
właśnie galaretka stygnie w lodówce. myślę, że będzie pyszne ciacho :)
Zrobiłam Twój sernik, wyszedł super. W tym tygodniu chce zrobić w wersji z malinami, czy je też trzeba gotować?
Malin nie gotuj, ale przetrzyj przez sito.
zaraz zrobie ,bo na widok cieknie slinka
Witam,
jeśli chodzi o twaróg to jaki powinien być taki z wiaderka ?? I jaka odmiana śliwek (czy ma to znaczenie ?)
Pozdrawiam
Twaróg w kostce, nie serek z wiaderka. A śliwki węgierki.
Jaki piękny kolor tego musu ze śliwek! Koniecznie musimy go zrobić! :)
ja za to wolę serniki na zimno, podoba mi się ta wersja :)
Cudowny sernik, z tym musem musiał smakować obłędnie! :-)
Czy śliwki były obrane ze skórki?bo w tym musie nie było ich wogole widać?
Nie, nie były. Wszystko dobrze zblendowane :)
Prezentuje się wspaniale! :-)
Wow! Ale piękny kolor musu śliwkowego :)! Beautiful!
Ja też uwielbiam serniki, zarówno na ciepło, jak i na zimno :D Połączenie z musem śliwkowym jest bardzo ciekawe :D
I ten mus! Coś cudownego :)
Uwielbiam serniki na zimno, a ten Twój prezentuje się rewelacyjnie. Pozdrawiam :-)
Super propozycja sezonowa. I jakie połączenie kolorów :) idealnie :)
Niesamowity kolor musu na wierzchu, taki niecodzienny ;)