Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym to smakowita propozycja na ciasto bez włączania piekarnika. Spód z kruszonych herbatników, delikatna masa serowa i lekko kwaskowe śliwki, przełamane nutą cynamonu. Wiele razy wspominałam, że serniki to moje ulubione ciasta. Uwielbiam zarówno te pieczone, jak i przygotowywane na zimno. Tych drugich nie robię zbyt często, bo jednak uwielbiam kremową konsystencję sernika z piekarnika. Ta wersja jednak bardzo nam smakowała i z pewnością wrócę do tego przepisu… może z musem czekoladowym na wierzchu… :)


Sernik na zimno z musem śliwkowym

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Forma: 21-23 cm

Składniki

Spód:

  • 75 g masła
  • 155 g maślanych herbatników (30 ciasteczek)

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 400 ml śmietanki płynnej 30%
  • 1 szklanka cukru
  • esencja waniliowa lub aromat
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny (16 g)

Wierzch:

  • 500 g śliwek
  • 225 ml wody (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Formę wysmaruj masłem, do wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku, a ciasteczka pokrusz najlepiej w malakserze lub za pomocą siekacza do żywności. Zalej herbatniki masłem, masą wyłóż dno formy i schłódź w lodówce.

Ser, śmietankę, cukier i aromat waniliowy zmiksuj za pomocą blendera, aż masa będzie gładka. Zimne mleko wlej do garnuszka i wsyp do niego żelatynę, odstaw do spęcznienia. Podgrzej żelatynę do rozpuszczenia (nie gotuj), gdy będzie gotowa dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Ser przelej na spód i wstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.

Ze śliwek wyjmij pestki i przełóż do garnka, zasyp łyżką cukru i zagotuj z połową wody. Gotuj przez 5-8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cynamon i wszystko zmiksuj blenderem. W pozostałej wodzie rozpuść galaretkę i dodaj ją do zmiksowanych śliwek, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, gdy zacznie tężeć przelej na sernik i schłódź do całkowitego zastygnięcia.

Gdy sernik będzie gotowy odseparuj go od formy za pomocą długiego, cienkiego noża, wcześniej zanurzonego w gorącej wodzie i osuszonego ręcznikiem papierowym. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Sernik na zimno z musem śliwkowym

Comments

comments

19 myśli na temat “Sernik na zimno z musem śliwkowym

  1. Witam,
    jeśli chodzi o twaróg to jaki powinien być taki z wiaderka ?? I jaka odmiana śliwek (czy ma to znaczenie ?)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.