Sernik dyniowy – kremowy i delikatny

Sernik dyniowy, przepyszny i delikatny. Serniki według moich osobistych przepisów zawsze mi się udają i nawet jak przysnę podczas ich robienia wyjdą, o ile nastawię minutnik … oczywiście. Jak korzystam z cudzych receptur zawsze coś mi nie pasuje. Ten serniczek nie podnosi się, pięknie ścina i w sumie dyni w nim nie czuć, za to ten cynamonowy, korzenny aromat jak najbardziej. Używam dyni zwykłej, nie hokkaido, którą bardzo lubię np w gulaszu, ale moim zdaniem jest zbyt wodnista, by uzyskać odpowiednią konsystencję serniczka. Dla jeszcze piękniejszego koloru można dodać odrobinę kurkumy, w smaku absolutnie jej nie wyczujemy. Taki sernik przechowujemy w lodówce, nawet 5 dni. Z czekoladą na wierzchu komponuje się wyśmienicie :)


Sernik dyniowy – kremowy i delikatny

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Blacha: 21 cm

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 350 g dyni (waga po oczyszczeniu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy (dla koloru)
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej 45g
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 40 g

Spód:

  • 125 g ciasteczek np kokosowych lub maślanych
  • 60 g masła

Wierzch:

  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

Formę posmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko oprósz mąką. Ciasteczka pokrusz blenderem, wałkiem lub w rozdrabniaczu do żywności, dodaj roztopione masło, dobrze wymieszaj i wylep dno formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania sernika.

Podduś na maśle drobno pokrojoną dynię ok 7 minut. Dodaj cukier, zmniejsz ogień i dalej duś ok 8 minut. Będzie się lekko pienić od cukru. Odstaw na parę minut do przestygnięcia, następnie zmiksuj blenderem. Do miski pokrusz ser, dodaj jogurt i również zmiksuj blenderem, aż uzyskasz konsystencję serka homogenizowanego. Dodaj dynię, jajka, żółtka, przyprawy i mąki, ponownie bardzo dokładnie zmiksuj blenderem (nie mikserem, żeby nie napowietrzać jajek). Piekarnik nagrzej do 140 stopni. Na samym dole piekarnika postaw szerokie naczynie wypełnione wodą (np formę do zapiekania). Na schłodzony ciasteczkowy spód wylej masę serową i wstaw do piekarnika na środkową półkę na 75 minut. Po tym czasie sernik będzie ładnie ścięty. Otwórz piekarnik, wysuń kratkę i pozwól mu przestygnąć. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.

Czekoladę rozpuść z mlekiem i polej gotowy, schłodzony sernik.

Krój długim, cienkim nożem, najlepiej uprzednio zanurzonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha.

Smacznego!

Sernik dyniowy - kremowy i delikatny

Sernik dyniowy - kremowy i delikatny
Sernik dyniowy - kremowy i delikatny

Comments

comments

13 myśli na temat “Sernik dyniowy – kremowy i delikatny

  1. Czy można spod upiec bez kąpieli wodnej? Oraz czy dynia hokaido się nadaje?
    Czy ktoś próbował pieć to ciacho?
    Bardzo pysznie wygląda, ja bym się skusiła?

    1. Hokkaido nie sprawdzi się tutaj. A kąpiel wodna w tym wydaniu sprzyja delikatności sernika, który nie pęknie w trakcie studzenia (nie do końca jest to kąpiel wodna bo stawiamy tylko naczynie z wodą na dole piekarnika). Ciasto pieczemy na środkowej półce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.