Schabowy light – odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

Schabowy light z piekarnika, w smakowitej panierce z dodatkiem parmezanu. Jeden kotlet ma o połowę mniej kalorii niż tradycyjny schaboszczak. Robi się go niesamowicie szybko, jest przepyszny, kruchy i chrupiący. Kotlety schabowe to absolutnie znienawidzone przeze mnie jedzenie, ale tylko dlatego, że jednocześnie je uwielbiam i wypieram myśl o ich wielbieniu. Takie schabowe smakują równie dobrze, a nawet lepiej, bo poza świadomością ich mniejszej „bombokaloryczności”, mają ten smakowity parmezan wokół i te pomidorki, i tą mozzi. Idealnie chrupiące i rumiane… schaboszczaki odchudzone! Dodatek w  postaci ryżu lub makaronu również niczego sobie. It’s up to you :)


Schabowy light – odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Kotlety:

  • 350 – 400 g schabu bez kości
  • 1 jajko rozbełtane
  • 40 g suchej bułki tub gotowej bułki tartej
  • 40 g parmezanu lub innego twardego sera (pecorino, grana padano itp) + 2 łyżki do posypania
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • pieprz

Wierzch: 

  • 2 – 3 pomidory malinowe (ja miałam 1 giganta)
  • 1 łyżeczka cukru lub innej substancji słodzącej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina oliwy
  • 2 plastry cebuli
  • garstka świeżej pietruszki
  • 125 g mozzarelli

Sałatka z kaszy jaglanej:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oliwy
  • 2 garście pestek dyni
  • sól do smaku

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 230 stopni (góra, dół, bez termoobiegu). Schab  pokrój na plastry. Każdy bardzo cienko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, czosnkiem i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z bułką tartą lub suchą/czerstwą bułką startą na tarce o grubych oczkach. Można użyć rozdrabniacza do żywności. Jajko roztrzep w szerokim naczyniu. Każdy plaster schabu zanurz w jajku lub posmaruj obficie jajkiem za pomocą pędzelka. Obtocz kotlety w panierce. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej łyżką oliwy. Posyp panierką, która pozostała i 2 łyżkami startego parmezanu. Piecz przez 20 minut.

W międzyczasie pomidory obierz ze skóry, drobno pokrój. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Wszystko wymieszaj z przyprawami, odstaw aż pomidory puszczą sok. Mozzarellę pokrój w kostkę. Po 20 minutach wyciągnij schabowe z piekarnika, rozłóż na nich salsę pomidorową (bez wody) i posyp mozzarellą, zapiekaj dodatkowe 3 minuty. Wyjmij z piekarnika i podawaj z przygotowaną wcześniej sałatką.

Sałatka z kaszy jaglanej:

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki, posól, oprósz pieprzem, wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek drobno posiekaj. Cebulę z czosnkiem podsmaż na odrobinie oleju. Po 1 minucie dodaj cukinię, podduś mieszając jeszcze 2 minuty. Na osobnej, suchej patelni podsmaż pestki dyni. Na patelnię z cukinią dodaj ciepłą kaszę, wymieszaj i dopraw solą. Kaszę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni.

Smacznego!

Schabowy light - odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

Schabowy light - odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

Schabowy light - odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

 

Inspirowane daniem stąd. Wykonanie, składniki i przyprawy w wydaniu własnym, ale spojrzałam i zostałam zainspirowana. Zatem dodaję linka, żeby nikt pretensji nie miał :)

Comments

comments

8 myśli na temat “Schabowy light – odchudzony schaboszczak w panierce z parmezanu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.