Sałatka ziemniaczana z chrupiącym bekonem

Sałatka ziemniaczana z chrupiącym bekonem jest łatwa i pyszna, idealna na domowe imprezy lub wizytę gości. Boczek podpieczony w piekarniku i odsączony z wytopionego tłuszczu nie tylko cudownie chrupie, ale nadaje sałatce wyrazistego smaku. Można go zastąpić szynką parmeńską lub szwarcwaldzką, a wersji wege prażonym słonecznikiem. Sałatki ziemniaczane są u nas mocno wielbione, na każde święto zawsze, ale to zawsze musi być ziemniaczana po żydowsku. Ta propozycja jest może mniej koszerna, ale za to smakowicie chrupie :)


Sałatka ziemniaczana z chrupiącym bekonem

sweet8

Przepis

Porcji: 6 (spora miska)

Składniki

  • 5 – 6 średnich ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulą
  • 10 cm łodygi pora
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 płaska łyżka stołowa suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżka soli (lub więcej)
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości (ok 30 minut), ostudź i obierz ze skórki. Jajka ugotuj na twardo (ok 8 minut), zalej zimną wodą, a gdy wystygną obierz. Cebulkę, pora i ogórek* pokrój w drobną kostkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim plastry boczku i piecz przez 15-20 minut (możesz go odrobinę posolić). Odsącz z tłuszczu i wystudź. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą, solą, czosnkiem i pieprzem. Ziemniaki i jajka pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego ogórka, cebulkę i pora, zalej sosem, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli konieczne. Schłódź w lodówce, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym, zimnym bekonem.

Smacznego!

* Jeśli planujesz przechowywać sałatkę nieco dłużej, ogórek możesz oczyścić z nasion lub użyć konserwowego.

salatka ziemniaczana z boczkiem

salatka ziemniaczana

salatka ziemniaczana z ogorkiem i boczkiem

 

Comments

comments

22 myśli na temat “Sałatka ziemniaczana z chrupiącym bekonem

  1. “In addition to saving money, you will also find more custom
    cheap checks and useful attachments. When conducting research, I ensure that safety is my top priority. Since entering your personal banking information can put pressure on you, I only trust companies that can win my trust.[url=https://www.ordercheckstoday.com/]https://www.ordercheckstoday.com/[/url] https://www.ordercheckstoday.com/

  2. Do salatki nie dodalabym na drugi raz ogorka, chyba, ze moze np kiszonego. Swiezy szybko uszcza soki i “rozwadnia” salatke. A bekon zdecydowanie podsmażę. Lepszy jest wtedy jego smak. A o kalorie sie nie boje;))

    1. Bekon wolimy z piekarnika, a ogórek można oczyścić z nasion, wtedy nie puści tylu soków. Zależy od tego, czy będziesz przechowywać sałatkę dłuższy czas, czy zniknie od razu. U nas zostały resztki, ale nic nie rozwodniło sałatki. Spróbuj może nieco tęższego majonezu.

  3. Bardzo dużo osób zwraca uwagę, żeby również konsystencja sałatek była urozmaicona. U Ciebie również widać taką tendencje. Dość miękkie ziemniaki z chrupiącym boczkiem.
    Wspaniałe zdjęcia!
    Życzę udanego nowego roku: dużo fajnych i smacznych potraw, ciekawych artykułów i zaciekawionych czytelników!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.