Sałatka z szynką szwarcwaldzką

Świetne połączenie składników, słoność szynki szwarcwaldzkiej i ostrość sera łagodzą winogrona oraz sos z dodatkiem miodu. Jako wisienka na torcie pojawiają się miodowe pestki dyni, które idealnie komponują się z całą sałatką. Zamiast nich można użyć również włoskich orzechów. Lekkie danie, idealne na letnie dni skąpane gorącym słońcem. Sałatkę podawaj z ciepłym pieczywem.

Sałatka z szynką szwarcwaldzką

sweet8

Przepis:

porcji: 2

Składniki

Sałatka:

  • 100 g bezpestkowych winogron
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • 80 g rukoli
  • 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 50 g pestek z dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki masła

Sos:

  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie

Rukolę opłukaj, osusz i ułóż na dużym talerzu lub w misie, w której będziesz podawać sałatkę. Ser pokrój w kostkę, szynkę porwij na kawałki i pozawijaj w małe ruloniki, ułóż na sałacie, całość posyp przekrojonymi na pół winogronami. Składniki sosu wymieszaj dokładnie i polej nimi sałatkę, jeśli będzie byt gęsty, dodaj jogurtu. Pestki dyni wysyp na suchą patelnię i podpraż, aż się zrumienią. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz łyżeczkę miodu  i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Od razu wysyp na sałatkę. Podawaj.

Takie to proste :)

sałatka z szynka parmenska serem

sałatka z szynka parmenska

Comments

comments

Jedna myśl na temat “Sałatka z szynką szwarcwaldzką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.