Sałatka z serem feta, gruszką i orzechami

Sałatka z serem feta, maślaną gruszką i prażonymi orzechami włoskimi, otulona smakowitym dressingiem na bazie oliwy, miodu i musztardy. W takich sałatkach jest coś pięknego, zawsze czujesz się po nich lekko. Taka porcja sałatki może stanowić delikatny lunch, świetnie prezentować się jako dodatek do grilla lub przekąska na imprezę. Niewyszukane, proste połączenie, ale zawsze się sprawdza! Taka sałatka z serem feta i gruszką jest jedną z moich ulubionych, dlatego prezentuję ją Wam… w końcu dzielę się tylko moimi najulubieńszymi przepisami :)


Sałatka z serem feta, gruszką i orzechami włoskimi

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 125 g rukoli
  • 270 g sera typu feta
  • 2 duże, dojrzałe gruszki
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła

Dressing:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 -4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta suszonego czosnku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

Rukolę umyj i przełóż do miski. Gruszki przekrój na pół, wydrąż i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, ale zostaw na patelni. Na innej suchej patelni podpraż orzechy. Do szklanki z oliwą dodaj wszystkie pozostałe składniki i za pomocą widelca, dobrze wymieszaj, a następnie szybkimi ruchami lekko ubij mieszankę. Ser feta pokrój w kostkę. Rukolę polej połową sosu, następnie ułóż gruszki i ser feta, polej resztą sosu, posyp podprażonymi orzechami.

Smacznego.

Sałatka z serem feta zielona salatka gruszka feta

Sałatka z serem feta zielona

Sałatka z serem feta zielona salatka gruszka

Comments

comments

18 myśli na temat “Sałatka z serem feta, gruszką i orzechami

  1. Cudo. Łączy w sobie wszystkie uwielbiane przeze mnie smaki. Bardzo lubię połączenie gruszki i sera feta. Z chęcią wypróbuję Twoją wersję takiej sałatki. Prezentuje się jak zwykle idealnie :)

  2. ser feta i orzechy włoskie to pyszne połączenie. sałatkę zjadłabym w mig. niedawno zachwyciłam się też połączeniem sera pleśniowego z orzechami – polecam i ciepło pozdrawiam!

  3. Bardzo ciekawe połączenie zarówno smaków jak i konsystencji. Bardzo lubię jak w jednym zdaniu możemy zjeść parę bardzo odżywczych składników. Ja jednak orzechy zostawiam na jesień i zimę, a teraz staram się koncentrować na sezonowych owocach i warzywach. Jeśli jest to jednak cześć większej potrawy to czemu nie!
    Pozdrawiam!

  4. Ja też uwielbiam taką sałatkę! Jest przepyszna!
    Nawet dzisiaj szłam i widziałam chyba dziką rukolę, ale nie zerwałam jej, chociaż miałam ochotę – nie jestem pewna, czy to na pewno była rukola, ale chyba tak :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.