Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

Sałatka z pieczonej dyni to wyjątkowo jesienna propozycja na lekkie danie. Moje ulubione słodko – słone połączenie sera i żurawiny, do tego apetyczna, aromatyczna dynia i sos miodowy. Dynię upieczoną w ten sposób można wykorzystać do wielu ciekawych potraw. Z przyjemnością dodaję ją do risotto, czy kaszotto. Trudno jej się oprzeć skoro krzyczy do mnie z każdego stoiska z warzywami. I pomyśleć, że w moim domu rodzinnym dyni się nie jadało… :*


Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 350 g dyni hokkaido (waga po oczyszczeniu środka)
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól 1/4 łyżeczki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście żurawiny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 80 g szpinaku baby

Dressing:

  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżki musztardy francuskiej
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

Oczyszczoną dynię (wraz ze skórką) pokrój w kostkę, przełóż do miski, skrop olejem i oprósz solą. Wszystko przemieszaj. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Dynię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut. W połowie czasu pieczenia, dynię przemieszaj łopatką. Na ostatnie 5 minut pieczenia dodaj orzechy. Cebulę cieniutko pokrój, oprósz odrobiną soli i odstaw, żeby zmiękła. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dynię wyjmij z piekarnika i daj jej chwilę przestygnąć. Na talerze rozłóż opłukany i osuszony szpinak, przesyp dynię z orzechami, rozłóż cebulę, żurawinę i pokruszoną fetę. Wszystko polej przygotowanym sosem.

Lekko i smacznie :)

Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

 

Comments

comments

9 myśli na temat “Sałatka z pieczonej dyni, świeżego szpinaku i sera feta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.