Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar to klasyczna już propozycja dla wielbicieli zieleniny. Dostępna w niemal każdej restauracji, sprawdzona i zawsze, każdemu smakuje. Pierwotna wersja opierała się na sałacie rzymskiej, bekonie, twardym serze i grzankach z dodatkiem sosu. Przez lata powstało wiele jej wariacji, a najbardziej popularnym dodatkiem stał się kurczak. Sałatka Cezar często gości na naszym stole, a bekon czasem zastępuję w taki sam sposób  przyrządzoną szynką długodojrzewającą np. prosciutto. Sos według własnej receptury, szybki i prosty, najlepiej z dodatkiem domowego majonezu. Klasyczny sos Cezara zawierał dodatek sosu Worcestershire, którego jednym ze składników są anchois. Kucharze zaczęli wykorzystywać do niego same anchois, by wzmocnić aromat sosu. Ja również preferuję taką wersję, a dodatek jogurtu greckiego to już walka z kaloriami, można go zastąpić samym majonezem.


Sałatka Cezar z kurczakiem

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 3/4 główki sałaty rzymskiej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (270 g)
  • 2 plastry boczku
  • 3 kromki chleba tostowego
  • olej

Sos:

  • 2 fileciki anchois
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 szczypta soli
  • pieprz

Do podania: 2-3 łyżki parmezanu

Przygotowanie

Sos: Fileciki wyjmij z zalewy, nie odsączaj. Bardzo drobno pokrój, a później rozgnieć nożem. Czosnek przeciśnij przez praskę. W miseczce rozmieszaj anchois z czosnkiem i majonezem, wmieszaj jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem.

Kurczaka pokrój w podłużne kawałki, oprósz 2 szczyptami soli i pieprzem. Patelnię grillową posmaruj odrobiną oleju i podsmaż na niej kawałki kurczaka po 2 minuty z każdej strony. Plastry boczku ułóż na osobnej, suchej patelni, gdy się lekko skurczy i zrumieni, przewróć na drugą stronę i podpiecz. Odsącz boczek na ręczniku papierowym. Wylej tłuszcz, patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym. Z chleba zdejmij skórkę i pokrój go w kostkę. Zrumień na patelni. Na talerzach rozłóż poszarpaną sałatę, polej sosem, ułóż kurczaka i boczek. Wierzch posyp grzankami i wiórkami parmezanu. Sałatkę możesz również przygotować w większej misce, do samodzielnego nakładania.

Do tego jeszcze lampka białego wina i smacznego!

Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem

Sałatka Cezar z kurczakiem

Comments

comments

13 myśli na temat “Sałatka Cezar z kurczakiem

  1. Rzeczywiście jest to klasyka, choć chyba każdy ma trochę inne jej wykonanie i inne składniki do niej dodaje. Ja muszę się przyznać, że bardzo dawno jej nie jadłam. I to bardzo źle!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.