Sałatka brokułowa z żurawiną i pestkami dyni

Sałatka brokułowa, która zawróciła mi w głowie. Lekko słodka, chrupiąca i aromatyczna. Zdecydowanie inna w smaku niż standardowa sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym, obowiązkowy element każdej imprezy. Moją sałatkę bardzo dobrze się również przechowuje, na następny dzień smakuje równie wyśmienicie i nie puszcza żadnych soków, które zniechęcają do konsumpcji resztek. Serdecznie polecam.


Sałatka brokułowa z żurawiną i pestkami dyni

sweet8

Przepis

Porcji: ok 6 – duża miska

Składniki

  • 2 nieduże brokuły
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach (może być inna wędzona, a nawet chudy boczek)
  • 200 g żółtego sera
  • 4 garście suszonej żurawiny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie

Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzącej, posolonej wody i obgotuj przez 3 minuty. Odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą. Szynkę ułóż na rozgrzanej suchej patelni i zrumień po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, gdy przestygnie pokrój w paski lub kostkę. Żurawinę zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odcedź, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dynię zrumień na suchej patelni, możesz odrobinę posolić do smaku. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski przełóż brokuła, dodaj szynkę, cebulę, ser, żurawinę i dwie łyżki pestek dyni, wymieszaj. W miseczce połącz majonez z miodem i polej nim sałatkę, wszystko wymieszaj. Schłódź w lodówce, przed podaniem posyp pozostałymi pestkami dyni. Smacznego.

salatka brokulowa

salatka brokulowa dynia

salatka brokulowa z zurawina

 

 

Comments

comments

15 myśli na temat “Sałatka brokułowa z żurawiną i pestkami dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.