Roladki drobiowe ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami, owinięte szynką parmeńską, polane serowym sosem. Do tego aromatyczne puree ziemniaczane, sałatka ze świeżego szpinaku z kolorowymi pomidorkami i obiad na szóstkę gotowy. Kilka słów o szparagach. Ostatnio zadzwoniła do mnie mama M. i zapytała w popłochu, czy zielone szparagi się obiera. Otóż nie, zielonych szparagów nie trzeba obierać, co więcej, końcówek też nie odkrajamy, a lekko odłamujemy – same się złamią w odpowiednim miejscu. Do ich gotowania można użyć specjalnego wysokiego garnka, ale to też nie jest konieczne. Możemy zgrillować je na mocno rozgrzanej patelni ok 3-4 minuty, obgotować w osolonej wodzie również ok 3 minuty. Możemy również mocno rozgrzać piekarnik (230 stopni), szparagi posmarować oliwą i upiec ok 10-12 minut. Jeżeli poddacie szparagi dłuższej obróbce termicznej będą ciągniste, włókniste, stracą swój kolor i będą zwyczajnie niesmaczne. Z rozgotowanym szparagiem jest jak ze zbyt mocno wysmażonym stekiem, staje się “niejadalny”. Do tego przepisu użyłam dość cienkich szparagów, dlatego nie poddałam je żadnej obróbce termicznej przed zawinięciem w roladkę. Jeśli chodzi o ser, użyłam sałatkowego typu bałkańskiego (dostępny m.in. w Lidlu), ale nada się tutaj również ser halloumi, oscypek, ser feta, a nawet zwykły serek kanapkowy lub ricotta.


Roladki drobiowe ze szparagami

sweet8

Przepis

Porcji: 4 (8 roladek)

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 8 szparagów
  • 160 g sera sałatkowego typu bałkańskiego
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto
  • sól, pieprz i ostra papryka do obsypania piersi

Sos:

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 g sera gouda
  • sól, pieprz i czosnek do smaku

Ziemniaczane puree z szałwią: 

  • 6 niezbyt dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz

Sałatka ze świeżego szpinaku:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 150 g mieszanki pomidorków koktajlowych
  • 1 mała biała lub czerwona cebula
  • sos : 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Szparagi umyj, osusz, odłam stwardniałą końcówkę. Piersi przetnij w poprzek, delikatnie rozbij przez folię i oprósz z każdej strony odrobiną soli, pieprzu i ostrej papryki. Połóż każdą na plastrze szynki, na jednym końcu ułóż przekrojonego na pół szparaga i kawałek sera. Zwiń zaczynając od końcówki z serem. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, bez przykrywania. Piecz przez ok 25 minut. Wyjmij, podawaj z sosem serowym i ulubionymi dodatkami.

Sos serowy:

Podgrzej mleko ze śmietanką, dodaj starty ser, mieszaj do lekkiego zgęstnienia, dopraw. Zestaw z ognia i daj mu chwilę odczekać przed podaniem.

Ziemniaczane puree z szałwią: 

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i posiekane listki szałwii, dodaj do ziemniaków. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy i utłucz lub zmiksuj ziemniaki za pomocą blendera.

Sałatka ze świeżego szpinaku:

Szpinak dokładnie umyj, oderwij końcówki. Pomidorki przekrój na pół, cebulę posiekaj na piórka. Przełóż wszystkie warzywa do miski. Składniki sosu połącz ze sobą i polej nim sałatkę, podawaj od razu.

Smacznego!

roladki z kurczaka

roladki drobiowe

roladki kurczak szparagi

Comments

comments

11 myśli na temat “Roladki drobiowe ze szparagami

  1. Pięknie wygląda ten obiad, a szczególnie w przekroju!!! Ja najbardziej lubię wersję piekarnikową z oliwą, ale ogólnie jestem otwarta, bo dopiero kilka razy robiłam szparagi :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.