rolada śmietanowa przepis biszkopt

Klasyczna rolada śmietanowa z malinowym lukrem

Rolada śmietanowa to klasyk wśród ciast. Któż pogardzi tak kremowym wnętrzem, z delikatną warstwą ciasta po bokach? Szybko się piecze i szybko przygotowuje. U mnie bez okazji, ale każda okazja, nawet jej brak, na takie ciacho jest dobra. Dla przełamania śmietanowego smaku, lekko kwaskowa polewa z sokiem malinowym i limonką. Piękny, różowy kolor uzyskasz właśnie dzięki syropowi z malin, u mnie Łowicz, bo sprawdzając butelki w sklepie był najmniej mętny. Polecam!


Klasyczna rolada śmietanowa z malinowym lukrem

sweet8

Przepis

Forma: 30×40 cm

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 250 g mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj formę do piekarnika, wykładając ją papierem do pieczenia (chyba, że korzystasz z formy silikonowej). Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż na przygotowaną formę, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 12 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i jeszcze ciepłe połóż do góry dnem na czystej ściereczce. Delikatnie oderwij papier i zwiń biszkopt razem z ze ściereczką. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę przelej do misy miksera, dodaj serek mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki miksera. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Jak wszystko będzie gładkie i sztywne wyłącz mikser.

Polewa:

Do większej miski przesiej cukier puder, dodaj syrop malinowy i połowę soku z limonki. Ucieraj, dodając resztę limonki, aż uzyskasz gładką, łatwą w rozprowadzeniu konsystencję.

Całość:

Biszkopt delikatnie rozwiń i wyłóż na niego krem, zawiń z powrotem, wstaw do lodówki. Po godzinie, roladę udekoruj polewą. Ja użyłam zwykłego pędzla, którym delikatnie pokrywałam wierzch ciasta. Odczekaj aż polewa zastygnie. Krój ostrym, cienkim nożem, udekoruj świeżą miętą.

Smacznego.

rolada smietanowa przepis3

rolada smietanowa

 

Comments

comments

12 myśli na temat “Klasyczna rolada śmietanowa z malinowym lukrem

  1. Zawsze podziwiałam rolady, dla mnie są pyszne i boskie. Niestety nie umiałam nigdy żadnej zrobi zawsze się bałam że mi nie wyjdzie, ale kto wie może kiedyś popróbuje swoich sił. Pięknie Twoja wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.