Risotto ze szparagami i krewetkami

Risotto ze szparagami i krewetkami, czyli wiosenne danie, które zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Przyznaję bez bicia, że ja uwielbiam kremową konsystencję risotto, a w tym połączeniu naprawdę smakuje wyśmienicie. Przez długi czas nie rozumiałam fenomenu szparagów, sama nawet zastanawiałam się czy tak naprawdę je lubię, dopóki nie zaczęłam  z nimi eksperymentować. Teraz trudno mi nie korzystać z tych sezonowych specjałów, w końcu czekamy na nie cały rok :)


Risotto ze szparagami i krewetkami

sweet8

Przepis

Porcji: 2 porządne

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 3 szklanki gorącego bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 200 g dużych mrożonych krewetek
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 30 g parmezanu
  • płatki chilli, suszony czosnek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj ryż, podsmaż mieszając, całość podlej winem, zmniejsz ogień. Następnie dodaj pierwszą porcję bulionu, gdy ta się wchłonie, dodawaj kolejne porcje najlepiej w 3-4 turach, aż do wchłonięcia całego płynu (całość maksymalnie 30 minut).

Szparagi opłukaj, złam w odpowiednim miejscu, oddzielając stwardniałe końcówki. Pokrój na ok 4 cm kawałki. Podsmaż na odrobinie oliwy z dodatkiem soli i pieprzu ok 3-4 minuty, dodaj do ryżu na 4 minuty przed końcem gotowania. Od rozmrożonych i osuszonych krewetek oderwij ogonki, oprósz solą, pieprzem, odrobiną suszonego czosnku i płatkami chilli.  Na patelni po szparagach rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i podsmaż 2-3 minuty, gotowe dodaj na sam koniec do ryżu, wraz z sokami które puściły. Dodaj większą część startego parmezanu i pozostałą łyżkę masła, przemieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze i posyp resztą sera.

Smacznego!

risotto szparagi

risotto wiosenne

risotto

 

Comments

comments

22 myśli na temat “Risotto ze szparagami i krewetkami

  1. Nigdy nie jadłam krewetek (chyba), a już na pewno szparagów, których nie mogę w tym roku przepuścić. Risotto uwielbiam.
    Przyślij mi porcję do domu. :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.