Risotto z bobem i szynką parmeńską

Risotto z bobem i szynką parmeńską to propozycja na szybki, sezonowy obiad. Oczywiście, pierwsze co przychodzi nam do głowy, gdy pomyślimy bób, to taki świeżo ugotowany, zjadany przed telewizorem. Tak też można, ale bób w kuchni sprawdzi się w wielu fantastycznych potrawach. Takie risotto to jeden z wielu przykładów. Kilka pomysłów znajdziecie też w letnim wydaniu Magazynu Kocioł. Mój przepis również się tam znalazł. Polecam wypróbować :)


Risotto z bobem i szynką parmeńską

Przepis

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 3 szklanki gorącego bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g bobu
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 30 g parmezanu
  • sól i pieprz
  • płatki parmezanu

Przygotowanie

Na łyżce masła zeszklij drobno posiekane cebulki i czosnek, dodaj ryż, podsmażaj cały czas mieszając. Całość zalej winem i pierwszą porcją bulionu. Gdy ryż pochłonie wodę, dodaj kolejne porcje bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia. W międzyczasie, w lekko osolonej wodzie ugotuj bób przez ok. 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz. Na suchej patelni podsmaż pokrojoną szynkę, aż lekko się zrumieni i stanie chrupiąca. Gdy ryż będzie gotowy, dodaj do niego starty parmezan, bób, połowę szynki i resztę masła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze i podaj posypane resztą szynki oraz płatkami parmezanu.

Risotto z bobem i szynką parmeńską

Risotto z bobem i szynką parmeńską

Risotto z bobem i szynką parmeńską

Comments

comments

22 myśli na temat “Risotto z bobem i szynką parmeńską

  1. Fantastyczne danie – lekkie, pyszne, świetne dodatki do risotto :) Piękne zdjęcia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.