Rabarbarowa sangria idealna do grilla

Rabarbarowa sangria – wiosenna, sezonowa, mocno orzeźwiająca. Chociaż prawdziwa sangria składa się z czerwonego wina, to moja wariacja wykorzystuje jednak nieco lżejsze w smaku wino białe ew. różowe. Taki napój (nie dla dzieci oczywiście) świetnie sprawdzi się podczas weekendowego grillowania. Tylko uważajcie, na świeżym powietrzu procenty podobno mocniej uderzają do głowy. A rabarbar ostatnio widzę wszędzie, śni mi się już po nocach… te ciasta, bułeczki, kompociki z jego dodatkiem! Korzystajcie póki można, bo zaraz znowu przyjdzie szarobura zima i importowane owoce…


Rabarbarowa sangria

sweet8

Przepis

Porcji: 4 – 5

Składniki

  • 7  niedużych łodyg rabarbaru (lub 5 większych)
  • 1/3 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 limonka
  • 750 ml białego lub różowego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki białego wermutu
  • 1 szklanka wody gazowanej lub białej/czerwonej oranżady

Przygotowanie

Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki, 2/3 ugotuj w 1 szklance wody (ok 5 minut), następnie przelej przez sito. Wodę po gotowaniu wlej z powrotem do garnka, dodaj 1/3 szklanki cukru, postaw na małym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia cukru, następnie schłódź. Do dużego dzbanka przełóż pozostały rabarbar, dodaj pokrojone limonki, sok z cytryny, zalej winem i wermutem. Dodaj wodę rabarbarową i oranżadę. Wszystko wymieszaj, schłódź minimum 2 godziny przed podaniem. Serwuj na lodzie.

Smacznego!

sangria rabarbarowa rabarbar

sangria z rabarbarem

 

sangria rabarbarowa

 

Comments

comments

20 myśli na temat “Rabarbarowa sangria idealna do grilla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.