Pyszny burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

Burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

Domowy, pyszny burger z karmelizowaną, czerwoną cebulką, która za mną chodzi i prześladuje od dłuższego czasu. Mogłabym ją dodawać absolutnie do wszystkiego, jest nieziemska. Właściwie wystarczy chrupiące, świeże pieczywo, łycha cebulki i już jest smacznie. Jej słodko – kwaskowy smak świetnie pasuje też jako dodatek do mięs. Tak jak w tym wydaniu, do tego ten serek Camembert i pełen wypas. No pycha!


Burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Mięso:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego grubo zmielonego
  • ok 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 płaska łyżeczka papryki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • papryka chilli do smaku

Cebulka:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Pozostałe:

  • 4 garstki rukoli
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 150 g sera Camembert
  • 4 bułki burgerowe (link do domowych na samym dole)

Przygotowanie

Cebulę pokrój w cienkie krążki i podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawy oraz cukier, zmniejsz ogień i podduś ok 5 -7 minut, co jakiś czas mieszając.

Mięso wymieszaj z przyprawami i uformuj 4 kule, następnie spłaszcz za pomocą lekko zwilżonych dłoni. Mięso schłódź przez min 30 minut. Patelnię lub patelnię grillową posmaruj odrobiną oleju i smaż burgery po 3 minuty z każdej strony. Na sam koniec połóż na nich plastry sera i pozostaw chwilę na patelni, żeby doszły. Podgrzej przekrojone bułki. Ułóż mięso, na nim karmelizowaną cebulkę, rukolę i przykryj drugą połową bułki posmarowanej majonezem.

Smacznego!

Pyszny burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

Pyszny burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

Pyszny burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

 

A tu przepis na bułki:

Domowe bułki burgerowe i pulled pork

Comments

comments

12 myśli na temat “Burger z karmelizowaną cebulą i serem Camembert

  1. Hej, witajcie? ja strasznie przepraszam za moją niewiedzę ale błagam napiszcie mi coś więcej na temat mięsa wołowego… którą część wybierać na mielenie? Nic nigdy nie robiłem z wołowiny przyznaję bez bicia:( ( bicia siebie a nie krówki)

  2. No i wpadłam! Moje dziecię, które w ogóle nie jada bułek, fast foodów itp. (za to wielbicielka pierogów i kluchów :D) na widok Twojego burgera zażyczyła sobie takiego na jutro! :) Czy muszę pisać, że wygląda wyjątkowo apetycznie? :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.