Kremowa konsystencja, chrupiąca warstwa spodnia i aromatyczne pekany. Ten deser ma tylko jedną wadę - trudno poprzestać na jednym kęsie. Tym pysznym ciastem świętujemy dziś zwycięstwo naszego projektu 365 detoksów w głosowaniu do Time Out Restaurant Awards. Zdobyliśmy pierwsze miejsce w kategorii trendów zdrowego odżywiania i dziękujemy wszystkim, którzy oddali na nas swój głos za wsparcie.
Do przygotowania ciasta pekanowego nie potrzeba cukru, mąki ani mleka. Opiera się wyłącznie na orzechach, daktylach, odrobinie oleju kokosowego i przyprawach. Najłatwiej jest użyć tortownicy o średnicy około 20-22 cm.
Pecan Pie
(dla formy o średnicy 22 cm)
dolna warstwa:
100 g daktyli
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 szczypty soli
Górna warstwa:
1 filiżanka daktyli
70g nerkowców
100 g pekanów
1/4 szklanki oleju kokosowego
sok z 1/3 cytryny
1/4 szklanki wody pitnej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szczypty soli
Zawartość jednej laski wanilii
20 orzechów pekan do dekoracji
・ ・ ・
Aby przygotować górną warstwę, wcześniej namocz nerkowce w wodzie pitnej na 2-3 godziny. Namocz daktyle w wodzie na 2-3 godziny, aby lepiej się połączyły z blenderem.
Rozdrobnij pekany na mąkę i przełóż do miski.
Namoczone nerkowce opłukać i odsączyć. Zmiksuj nerkowce z 1/4 szklanki wody za pomocą blendera, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj sok z cytryny, olej kokosowy oraz daktyle i ponownie zmiksuj. W razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek wody, ale nie więcej, tak aby masa była wystarczająco gęsta. Następnie dodaj do masy posiekane orzechy pekan, cynamon, gałkę muszkatołową, wanilię i sól. Dobrze wymieszać.
Na dolną warstwę posiekać migdały i orzechy włoskie na okruchy. Daktyle drobno posiekać i wymieszać z pokruszonymi orzechami włoskimi i solą. Przygotowaną masę ułożyć równą warstwą na dnie formy.
Rozłóż górną warstwę równomiernie na dolnej warstwie. Udekoruj połówkami orzechów pekan i schładzaj w zamrażarce przez 3 do 4 godzin. Na pół godziny przed podaniem wyjmij ciasto z zamrażarki do lodówki. Rozłożyć do filiżanek z gorącą herbatą lub aromatyczną cykorią i delektować się.
Przepis: Maria Akashkina