Proste ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

Proste ciasto z brzoskwiniami, które szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Idealne do popołudniowej kawy, gdy chodzi za nami jakaś fajna słodycz. W dzieciństwie, gdy mama piekła ciasto z kruszonką, zawsze dostawałam ochrzan za wyjadanie jej kawałków z wierzchu.  Z tego ciasta nie trzeba wyjadać kruszonki bo całe jest kruszonkowe, a po środku rozpływająca się w ustach porcja owoców. Polecam wszystkim łasuchom (i wielbicielom kruszonki) :)


Proste ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Blacha: okrągła 26 cm

Składniki

  • 375 g mąki (3 szklanki – 1 łyżka)
  • 1 duże jajko
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła

Owoce:

  • 600 g brzoskwiń (4 sztuki)
  • 30 g cukru (1 łyżka)
  • 15 g mąki ziemniaczanej (1 niepełna łyżka)

Polewa:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka lub wody

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do miski wsyp suche składniki, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Wszystko rozetrzyj palcami do konsystencji mokrego piasku. Owoce pokrój w kostkę, zasyp cukrem i wymieszaj, następnie obtocz w mące ziemniaczanej. Blachę posmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, boki oprósz mąką. Na dno wysyp 2/3 kruszonki, wyłóż owoce i posyp resztą kruszonki. Wstaw do piekarnika na 45 minut lub do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjmij ciasto i lekko przestudź. Składniki polewy połącz, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej cukru lub wody. Polej nią ciasto. Krój i zajadaj, najlepiej z gałką lodów.

Smacznego!
Proste ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

Proste ciasto z brzoskwiniami

Proste ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

 

Comments

comments

14 myśli na temat “Proste ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

  1. a ja poproszę każdą wersję również bez glutenu :) nie że wydziwiam, ale tak jak pisałam Nasza Starsza glutenu nie może ani okruszka ;) a z tymi przepisami i „przekładaniem” na wersję bez glutenu róznie bywa…;)
    niemniej przepis świetny jak zwykle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.