ciasto jagodowe

Proste ciasto jagodowe

Jagody… smak dzieciństwa, wypraw do lasu i świeżo zebranych owoców z dodatkiem śmietany. Takie ciasto jagodowe marzyło mi się przez długi czas. Mięciutkie, delikatne, słodkie i puszyste, czego chcieć więcej? A tego, żeby lato trwało cały rok! A później pozostają mrożone jagódki i niezawodne borówki amerykańskie, które równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie. Przyrządzając to ciasto jagodowe niewątpliwie musisz wziąć pod uwagę, że każdy będzie chciał dokładkę… sama chciałam.


Proste Ciasto Jagodowe

sweet8

Przepis

Porcji:12-14

Forma:23-25 cm

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek mleka
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g jagód

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g jagód

Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, następnie dodaj jajka z żółtkami i ponownie wszystko zmiksuj, aż masa będzie niemal biała. Dodaj mleko i sok z cytryny, całość połącz. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem i dodaj skórkę z cytryny. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łopatką. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez 45-55 minut. Wyjmij i ostudź.

Polewa:

Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego mleko w proszku i cukier puder, całość energicznie wymieszaj. Gdy konsystencja polewy będzie całkowicie kremowa dodaj sok z cytryny. Lekko przestudzoną masą polej ciasto, a następnie posyp jagodami. Pozwól polewie zastygnąć w chłodnym miejscu. Przed podaniem, dla ozdoby możesz użyć mięty.

Smacznego.

 

ciasto jagodowe kawalek z jagodami

ciasto jagodowe latwe

ciasto jagodowe kawalek

na jagody

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.