Proste ciasto gruszkowe z polewą karmelową

To proste ciasto gruszkowe ostatnio nami zawładnęło. Tak rozsmakowaliśmy się w jego wilgotnej strukturze, czekoladowym aromacie i słodkim karmelu, że dwa dni z rzędu jedliśmy je na śniadanie i po kolacji (wiem, wiem, ciasto na noc). Zamiast gruszek świetnie sprawdzą się również jabłka, Taką odmianę tego ciasta robiłam przedostatnim razem, jednak nie dodałam kakao i przyznam, że również wyszło pyszne (schemat śniadanie i kolacja j.w.). Takie proste wypieki sprawiają najwięcej radości, są smaczne, szybkie i tanie. Lubię to :)


Proste ciasto gruszkowe z polewą karmelową

sweet8

Przepis

Forma: podłużna 10×20 cm

Składniki

  • 1 i 3/4 mąki pszennej (230-240 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 nieduże gruszki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka w pokojowej temperaturze
Polewa karmelowa:
  • 4 łyżki białego cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki tortowej 30-36 %

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 165 stopni (termoobieg wskazany). Formę posmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Oprósz dokładnie mąką. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj olej i jogurt. Wszystko lekko utrzep, żeby dokładnie się połączyło. Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski z suchymi składnikami. Dokładnie obtocz je w mieszance. Na sam koniec dolej mokre składniki i wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz 60-65 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Wyjmij z piekarnika. Wystudź. Gdy będzie chłodne polej polewą karmelową.

Polewa karmelowa:

Cukier z wodą umieść w rondelku, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj masło, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Zostaw mieszankę na średnim ogniu na ok 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i brązowieć. Gdy będzie miała kolor karmelowy, zdejmij rondelek z ognia, dolej śmietankę i szybko wymieszaj. Odstaw na chwilę, by przestygła i jeszcze bardziej zgęstniała. Gotową polewą polej ciasto.

Smacznego!

ciasto z gruszkami

ciasto z gruszkamin pyszne

ciasto gruszkowe pycha

Comments

comments

25 myśli na temat “Proste ciasto gruszkowe z polewą karmelową

  1. Witam. Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem czy w jakim trybie (gora-dół, dół?)? Nie bardzo się orientuję ….
    pozdrawiam :)

  2. Takie ciasto robiła kiedyś moja mama. W Jej przepisie zamiast gruszek pojawiały się jednak jabłka. Muszę Jej podpowiedzieć jak fajnie może zmodyfikować swój przepis. U Ciebie jak zwykle bardzo apetycznie i od samego patrzenia na zdjęcia ma się ochotę na takie ciasto :)

  3. Takie proste ciasta są świetne do herbatki :) Pamiętam, że w dzieciństwie często robiłam z mamą murzynka z jabłkami, który wyglądał bardzo podobnie. Ostatnio wyzwalasz we mnie wspomnienia z dzieciństwa :D

  4. Karmelowa polewa uczyniłaby mnie szczęśliwą,nie musiałabym już jeść ciasta,choć potwierdzam,wygląda przepysznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.