Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami podduszonymi na maśle, dodatkiem cebulki, suszonych daktyli i tymianku. Do tego pieczone ziemniaczki w stylu hasselback. Niby skomplikowane danie, a robi się je niesamowicie łatwo, do tego oczarujesz nim każdego. Połączenie gruszki i soczystej polędwiczki jest absolutnie doskonałe. Pamiętaj, by gruszka była dojrzała, a jeśli kupisz twardawą, zostaw w ciepłym miejscu na dwa dni. Tymianek świetnie podkreśla wszystkie smaki i nadaje pysznego aromatu, któremu nie można się oprzeć. Ziemniaczki, trochę zieleniny dla królików i obiad doskonały gotowy :)


Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 1 polędwiczka 500 – 600 g
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju do nasmarowania + 1 łyżka do smażenia

Gruszki:

  • 2 i 1/2 gruszki (400 g)
  • 3/4 dużej cebuli białej
  • garść suszonych daktyli bez pestek (ok 7 sztuk)
  • garść świeżego tymianku (możesz dodać 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wina (możesz zastąpić wodą z odrobiną octu jabłkowego lub winnego)

Ziemniaczki:

  • 1/2 kg ziemniaków (8 małych ziemniaczków lub 4 duże)
  • olej, sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jeśli przygotowujesz ziemniaczki do dania, zacznij od nich. Jeśli nie, przejdź do punktu 2. Dokładnie wyszoruj lub obierz, zrób nacięcia, nie przekrawając do końca. Nasmaruj olejem, najlepiej używając pędzelka i rozszerzając delikatnie płaty ziemniaczka. Obsyp solą (ok 1 płaskiej łyżeczki) i dowolnymi ziołami. Dla ostrości możesz dodać chilli lub ostrą paprykę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Małe ziemniaki piecz 40 minut, a większe 1 godzinę.

2. Polędwiczkę przekrój na pół. Mięso natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, olejem i przyprawami. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie podsmaż polędwiczkę na patelni, po 2 minuty z każdej strony. Na blasze z ziemniaczkami zrób miejsce i włóż polędwiczkę na 10 -12 minut (to oznacza, że wstawiamy polędwiczkę ok 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaczków). W międzyczasie przygotuj gruszki pkt 3.  Mięso wyjmij, owiń folią aluminiową i daj odpocząć 5 minut. Następnie pokrój w grubsze plastry. Ułóż na talerzach lub paterze, podaj z przygotowanymi gruszkami i ziemniaczkami

3. Gruszki z daktylami:

Na patelni po polędwiczce roztop masło, dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmaż na średnim ogniu przez minutę (nie chcesz żeby się zrumieniły, mają zmięknąć). Gruszki obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę, pomijając gniazda nasienne. Daktyle drobniutko pokrój, dodaj do cebuli razem z gruszką, przemieszaj, następnie dodaj wino, sól i drobno posiekany tymianek, podduś 6-7 minut. Na koniec dodaj odrobinę pieprzu.

Smacznego :)

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

Comments

comments

8 myśli na temat “Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i pieczonymi ziemniaczkami

  1. Powiedzieć o tym daniu, że jest smaczne,to zdecydowanie za mało. ..niesamowity i prosty przepis. Dziękuję za pyszną inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.