pierniczki-z-biala-czekolada glowne

Pierniczki z białą czekoladą – super mięciutkie

Pierniczki, których nigdy nie kupisz w sklepie. Pierniczki, które występują wyłącznie w liczbie mnogiej, bo na jednym nie poprzestaniesz. Pierniczki tak aromatyczne, że cały Twój dom ogarnie świąteczna atmosfera. Chociaż we Wrocławiu pogoda na zdecydowanym plusie, a ja wciąż chodzę w jesiennym trenczu, to w kościach czuję ten najbardziej klimatyczny czas w roku. Chyba stąd potrzeba upieczenia pierniczków i wypełnienia domu przepysznym, korzennym zapachem. Nic dodać nic ująć.


Pierniczki z białą czekoladą

sweet8

Przepis

Porcji: 24

Składniki

  • 170 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 duża łyżka miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 30 g białego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g białych dropsów czekoladowych (możesz zastąpić posiekaną czekoladą)

Przyprawy piernikowe:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ciemnego kakao
  • możesz zastąpić 2 łyżkami gotowej przyprawy do piernika

Przygotowanie

Miękkie masło umieść w misie miksera i utrzyj z cukrami aż będzie puszyste, dodaj jajko, żółtko oraz miód i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Oczyść brzegi misy z masy maślanej i dodaj przesiane mąki, sól, proszek, sodę i wszystkie przyprawy. Zmiksuj, aż ciasto będzie jednolite. Tabliczkę czekolady pokrój w drobną kostkę, wrzuć do misy i szpatułką wmieszaj w ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na całą dobę.

Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni bez termoobiegu. Przygotuj płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, uformuj z niego nieduże kulki (waga jednej to ok 30 g), lekko spłaszcz. Na górę ciastek wciśnij kilka kawałeczków posiekanej czekolady lub białych dropsów czekoladowych.  Układaj na papierze do pieczenia w sporych odstępach. Piecz partiami ok 8-10 minut (boki mają się lekko zrumienić. Wyciągnij i pozwól im ochłonąć na blaszce. Mogą wydawać się zbyt miękkie, ale po kilku minutach spokojnie osiągną pożądany stan. Z blachy przełóż gotowe pierniczki na kratkę, na której mają całkowicie wystygnąć. W tym czasie w piekarniku ląduje kolejna porcja ciastek. Pierniczki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku około tygodnia. Chociaż nie sądzę, by tyle wytrzymały.

Smacznego!!

pierniczki

pierniczki-z-czekolada

 

Comments

comments

20 myśli na temat “Pierniczki z białą czekoladą – super mięciutkie

  1. Ojej, aż mi ślinka cieknie na takie słodkości :D W święta będę miała małych gości, więc na pewno przygotuję im Twoje pierniczki :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.