Pâté z wątróbki drobiowej - pyszne smarowidło do chleba

Pâté z wątróbki drobiowej – pyszne smarowidło do chleba

Nie każdy lubi wątróbkę, chociaż jak dla mnie jest rarytasem. Nie jada się jej codziennie, bo przecież ten przeklęty cholesterol. Jednak bardzo duża zawartość białka i stosunkowo niska kaloryczność zdecydowanie przemawiają na jej korzyść. No więc wątróbka z cebulką… mniam, z jabłkiem… mmm, a i jako obowiązkowy dodatek do każdego pasztetu. Ale to smarowidło jest wyjątkowe, smakuje wyśmienicie zarówno na codzień, jak i od święta, świetnie się przechowuje i po prostu mam ochotę palucha wsadzić w miseczkę za każdym razem jak je zrobię. Próbowałam wersji z ogromną ilością masła która krąży w internecie, ale ta lżejsza z dodatkiem jabłka jest po prostu przesupersmaczna. Ok, obśliniłam się i idę wsadzić palec w miseczkę :P


Pâté z wątróbki drobiowej – pyszne smarowidło do chleba

Przepis

Porcji: 2 miseczki

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 dużej cebuli 125 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małe jabłko 150 g
  • 400 g wątróbki drobiowej (ja użyłam z kurczaka)
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej pietruszki (lub garstka świeżej)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Wierzch

masło lub masło klarowane – 3 łyżki (więcej jeśli nie jest to masło klarowane)

Przygotowanie

Rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulkę i posiekany czosnek, odsuń na bok i dodaj wątróbkę. Podsmaż, dodaj obrane i starte na tarce jabłko oraz przyprawy, łącznie z winem. Zostaw na ogniu nie więcej niż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Całość dokładnie zmiksuj blenderem i przełóż do miseczek. Schłódź.

Gdy masa wątróbkowa będzie zimna, zrób warstwę wierzchnią.

Najlepiej oczywiście użyć masła klarowanego i po prostu roztopić je, po czym delikatnie polać pâté. Odstawić do zastygnięcia. Można jednak użyć zwykłego masła. Wtedy podgrzewamy je na małym ogniu, zdejmujemy szumowiny i przecedzamy przez czystą, lnianą ściereczkę. (Na zdjęciach wersja z domowym masłem klarowanym).

Pâté z wątróbki drobiowej - pyszne smarowidło do chleba

Pâté z wątróbki drobiowej - pyszne smarowidło do chleba

Inspiracja

Comments

comments

9 myśli na temat “Pâté z wątróbki drobiowej – pyszne smarowidło do chleba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.