pasztet drobiowy z zurawina na swieta

Pasztet drobiowy z żurawiną – lżejszy

Pasztet drobiowy z żurawiną w wersji nieco bardziej dietetycznej, przynajmniej w moim mniemaniu. Podczas świąt mamy tyle smakołyków na stole, że głowa mała. Można zatem pewne przepisy trochę odchudzić, ale sęk w tym, by nie tracić tego co w nich najwspanialsze, czyli wyjątkowego smaku. Ten pasztet zaskoczy każdego. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo prosty. Miękki, kremowy, nie zawiera bułek, mąki pszennej, a tym samym glutenu. Musisz wypróbować!


Pasztet drobiowy z żurawiną

sweet8

Przepis

Forma: wysoka, podłużna 10×20 cm

Składniki

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 400 g skrawków z indyka bez tłuszczu (możesz zastąpić kurczakiem)
  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 200 g twarogu
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kurczaka i indyka obgotuj w bulionie ok 10 minut. W tym czasie na oliwie podsmaż wątróbkę wraz z drobno posiekaną cebulką. Dopraw odrobiną soli. Do dużej misy pokrusz biały ser, dodaj pokrojone na kawałki mięso oraz mleko. Całość zmiksuj blenderem dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj wątróbkę i wmiksuj ją w mieszaninę. Dodaj siemię lniane, mąkę ziemniaczaną, sól, czosnek i pieprz do smaku (dla mnie pasztet nie potrzebuje niczego więcej). Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj żurawinę i wmieszaj ją w mięso. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj odrobiną oliwy, dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Delikatnie przełóż do niej masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę, aż wierzch będzie ładnie przypieczony. Wystudź w otwartym piekarniku, a następnie przełóż do lodówki. Gdy pasztet będzie zimny odseparuj go nożem od formy, odwróć do góry dnem i popukaj, powinien ładnie wyskoczyć na ściereczkę. Podawaj z sosem chrzanowym lub innym ulubionym.

Smacznego!

pasztet drobiowy z zurawina

pasztet swiateczny z zurawina

pasztet z zurawina

 

Comments

comments

19 myśli na temat “Pasztet drobiowy z żurawiną – lżejszy

  1. Witam serdecznie. Pasztet wypróbowany i po prostu pyszny. Czy ktoś próbował zrobić go w wersji do słoika? Tak żeby go zapasteryzować:) Pozrawiam serdecznie

  2. Zawsze na święta robię pasztet Agusi;) z wątróbką, podgardlem, łopatka i smażoną cebulka;)
    Tym razem na wielkanoc wyprobuje ten przepis

  3. jestem ogromną fanką pasztetów, moja mama jak piecze to zawsze lubię podjeść ciepły, wtedy jest pyszny. Twój z żurawiną wygląda pycha a żurawinę bardzo lubię

    1. Mięso nie jest straszne, ale każdy ma swoje przekonania. Ja bardzo lubię dania w wersji wege, ale nie ograniczam się do nich. Portobello lub ciecierzyca w burgerze, burger rybny, lekka zupa, sałatka bez mięsa. Zależy mi jednak na różnorodności. Przez prawie dwa lata nie jadłam mięsa i nie polepszyło to ani moich badań, ani mojej wagi. Wszystko z umiarem :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.