pappardelle z kurkami pyszne

Pappardelle z kurkami

Włoska pasta z polskimi grzybami, czyli pappardelle z kurkami w 10 minut. Tak, tyle trwa przygotowanie tego dania. Szybkie, bezmięsne i smaczne, że palce lizać.  Powoli zaczyna się kurkowy czas, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Świetnie smakują jako dodatek do mięsa, sprawdzą się w śniadaniowym omlecie lub jajecznicy, czy w pysznej, kremowej zupie. Mój makaron to tylko jedna z propozycji na nasze pyszne kurki :) Pappardelle to bardzo grube wstążki, które najczęściej można dostać w formie świeżej, co bardzo przyspiesza przygotowanie dania, bo czas gotowania takiego makaronu to nie więcej niż 3 minuty. Oczywiście możesz użyć również suszonego, sprawdzi się tu również taggliatelle.


Pappardelle z kurkami

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 200 g świeżego makaronu pappardelle
  • 250 g kurek
  • 1/2 białej cebuli
  • garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki (np 18 %)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • wiórki parmezanu do podania

Przygotowanie

Nastaw wodę na makaron. Gdy zawrze wsyp odrobinę soli i dodaj makaron, gotuj ok 3 minut. Odcedź. W tym czasie posiekaj cebulkę w piórka i wrzuć na rozgrzaną oliwę, pozwól jej się zrumienić, dodaj drobno posiekany czosnek. Kurki pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli wraz z masłem, zmniejsz ogień i podduś przez 5 – 6 minut, aż woda z kurek odparuje. Zwiększ temperaturę. Dodaj śmietankę i tarty parmezan, dosyp sporą szczyptę soli, albo dwie i odrobinę pieprzu, mieszaj aż sos zgęstnieje. Zmniejsz temperaturę, dodaj makaron i szpinak, porządnie wymieszaj w sosie, dodaj suszoną pietruszkę. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj żółtko, porządnie wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżym pieprzem i wiórkami parmezanu.

Smacznego!

pappardelle z kurkami przepis

Pora na kurki 2015

Comments

comments

6 myśli na temat “Pappardelle z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.