Włoska pasta z polskimi grzybami, czyli pappardelle z kurkami w 10 minut. Tak, tyle trwa przygotowanie tego dania. Szybkie, bezmięsne i smaczne, że palce lizać. Powoli zaczyna się kurkowy czas, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Świetnie smakują jako dodatek do mięsa, sprawdzą się w śniadaniowym omlecie lub jajecznicy, czy w pysznej, kremowej zupie. Mój makaron to tylko jedna z propozycji na nasze pyszne kurki :) Pappardelle to bardzo grube wstążki, które najczęściej można dostać w formie świeżej, co bardzo przyspiesza przygotowanie dania, bo czas gotowania takiego makaronu to nie więcej niż 3 minuty. Oczywiście możesz użyć również suszonego, sprawdzi się tu również taggliatelle.
Pappardelle z kurkami
Przepis
Porcji: 2
Składniki
- 200 g świeżego makaronu pappardelle
- 250 g kurek
- 1/2 białej cebuli
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko
- 5 łyżek słodkiej śmietanki (np 18 %)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- wiórki parmezanu do podania
Przygotowanie
Nastaw wodę na makaron. Gdy zawrze wsyp odrobinę soli i dodaj makaron, gotuj ok 3 minut. Odcedź. W tym czasie posiekaj cebulkę w piórka i wrzuć na rozgrzaną oliwę, pozwól jej się zrumienić, dodaj drobno posiekany czosnek. Kurki pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli wraz z masłem, zmniejsz ogień i podduś przez 5 – 6 minut, aż woda z kurek odparuje. Zwiększ temperaturę. Dodaj śmietankę i tarty parmezan, dosyp sporą szczyptę soli, albo dwie i odrobinę pieprzu, mieszaj aż sos zgęstnieje. Zmniejsz temperaturę, dodaj makaron i szpinak, porządnie wymieszaj w sosie, dodaj suszoną pietruszkę. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj żółtko, porządnie wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżym pieprzem i wiórkami parmezanu.
Smacznego!
buy cialis
Wlbfqg lkcwxl over the counter cialis where to buy cialis online
Same pyszności a zdjęcia obłędne :)
Dziękuję za udział w akcji “Pora na kurki 2015”
Pozdrawiam
Iwona
Pyszna akcja :)
Piękne zdjęcia!
Pyszne jedzenie samo się fotografuje :)
Takie proste! A kurki w śmietanie to już klasyk, który nigdy się nie znudzi :)
Dokładnie :) Kurki rządzą!