Pad Thai – tajski makaron z tofu

Pad Thai –  tajskie tradycyjne danie z grubego makaronu ryżowego, zazwyczaj przyrządzane z dodatkiem tofu i warzyw, ale również krewetek. Właściwie wariacji jest bardzo dużo. Ja swoją wersję wzbogaciłam o surowy olej sezamowy, który jest niezwykle aromatyczny i dosłownie jedna jego łyżka, cudownie podkreśliła wszystkie te aromaty tkwiące w daniu. Przepyszne połączenie!


Pad Thai – tajski makaron z tofu

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 120 g szerokiego makaronu ryżowego (wstążki)
  • 200 g tofu, twardego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 pęczka cebuli dymki
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1/2 niedużej marchewki
  • 40 g orzechów ziemnych
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 1/4 ostrej papryczki
  • 2 ząbki czosnku

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • (opcjonalnie pasta z tamaryndowca 1 łyżeczka)

Do podania: limonka, garść kolendry, 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie

Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę, a marchewkę w cieniutkie słupki. Papryczkę oczyść z nasion i drobno pokrój. Orzechy dobrze posiekaj, najlepiej lekko je rozgniatając. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim tofu, aż będzie rumiane. Dodaj marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę, dosyp część orzeszków i cały czas podsmażaj. Składniki sosu połącz z ciepłym bulionem. Na patelnię dodaj ciepły, odsączony makaron, zalej sosem i mieszaj aż makaron wszystko wchłonie. Dodaj kiełki fasoli i pokrojoną dymkę, wszystko wymieszaj i przesuń na bok patelni, a w wolne miejsce wlej roztrzepane jajko, przemieszaj aż się lekko zetnie, następnie połącz ze wszystkimi składnikami. Przełóż na talerze lub półmisek, polej olejem sezamowym. Podawaj z posiekaną kolendrą i pokrojoną na ćwiartki limonką.

Smacznego.

Pad Thai - tajski makaron z tofu

Pad Thai - tajski makaron z tofu

Pad Thai - tajski makaron z tofu

Comments

comments

11 myśli na temat “Pad Thai – tajski makaron z tofu

  1. Polecam tofu kobietom i to wszystkim. Posiada bardzo duża ilość wapnia, czyli może zapobiegać osteoporozie. Bardzo fajnie połączyłaś to tofu z innym smakiem, bo samo jest mdłe. Własnie Azjaci znaleźli sposób na tofu – skonfrontowali go z innymi intensywnymi smakami. I badania dowodzą, że wśród Azjatek jest bardzo niska zachorowalność na osteoporozę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.