Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

Owsiane placuszki to idealna propozycja na leniwe śniadanie lub nieco lżejszy deser. Wychodzą pulchne i niezwykle delikatne, ale to sos śliwkowy sprawia, że są takie smaczne. W przepisie nie użyłam białego cukru, za to dodałam miodu do posłodzenia śliwek i cukru trzcinowego do samych pankejków. Spokojnie można zastąpić oba dosładzacze stewią, ksylitolem, erytrolem lub zwykłym cukrem. Przepis znalazł się w 14. numerze Magazynu Kulinarnego Kocioł. Zapraszam do wypróbowania :)


Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

sweet8

Przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 2 (8 placuszków)

 

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych (65 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (65 g) lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • odrobina oleju

Duszone śliwki:

  • 8 śliwek węgierek
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Płatki owsiane zmiksuj na proszek, wymieszaj z mąką pszenną, cukrem, proszkiem, sodą i solą. W misce roztrzep jajko i dodaj maślankę. Mokre składniki połącz z suchymi. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju i wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym. Smaż placuszki po 2‒3 minuty z każdej strony.

W rondelku rozgrzej masło, dodaj pokrojone w ósemki śliwki. Dolej miód i duś bez przykrycia 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec zagęść mąką ziemniaczaną połączoną z odrobiną zimnej wody.

Gotowe pankejki podajemy z ciepłymi śliwkami.

Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

Comments

comments

14 myśli na temat “Owsiane placuszki z cynamonowymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.