ciasto blue velvet nowoczesna pychota

Ciasto Blue Velvet

Ciasto Blue Velvet – intensywny kolor i aksamitny smak, tak bym je podsumowała. Spokojnie może udawać również tort na specjalną okazję, szczególnie jeśli nie lubimy w tortach różnych dziwacznych dodatków. Lekkie ciasto, nieprzesadzone w smaku, w ładnym kolorze, zwieńczone delikatną śmietanką. Takie pychotki lubię.

Polecam!


 Ciasto Blue Velvet

sweet8

Przepis

Forma – okrągła 22 – 23 cm

Porcji: 12

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • barwnik spożywczy

Krem:

  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 250 g mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj barwnik i po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Z ciasta zdejmij górę, wykorzystasz ją do ozdoby, a resztę biszkoptu przekrój na 3 blaty.

Poncz:

W wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i alkohol, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy miksera, dodaj mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder.

Całość:

Pierwszy blat ułóż na paterze, dobrze nasącz ponczem, przełóż kremem i tak samo z kolejnymi blatami. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką i za pomocą szybkich ruchów zrób ozdobne kuleczki na całej powierzchni ciasta. Wstaw do lodówki, by ciasto się schłodziło, a przed podaniem posyp okruszkami pozostałego biszkoptu.

Smacznego :)

trot blue velvet

blue velvet ciasto

ciasto blue velvet kawałek

Comments

comments

33 myśli na temat “Ciasto Blue Velvet

  1. Pingback: ed pills
  2. Pingback: cheap viagra
  3. Pingback: viagra for sale
  4. Pingback: viagra 50mg
  5. Pingback: cialis 20mg
  6. Pingback: cialis coupon cvs
  7. Pingback: cialis pill
  8. Pingback: goodrx cialis
  9. Pingback: cialis from canada
  10. Pingback: viagra england

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.