Nadziewana polędwiczka wieprzowa idealna do obiadu, jak również na kanapki. Jest efektowna i niezwykle smaczna, a to za sprawą pieczenia w niskiej temperaturze. Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką tego sposobu przyrządzania mięs, czy ryb, gdyż nie stają się suche, pozostają delikatne i soczyste. Wymagają nieco więcej czasu, ale warto poczekać. Taką polędwiczkę można podać z ulubionym sosem, u mnie pietruszkowy sos a’la pesto. Na ciepło, idealnie pasowałby również sos pieczarkowy lub chrzanowy. Polecam!
Nadziewana polędwiczka wieprzowa w niskiej temperaturze
Przepis
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 450 g)
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki zielonego groszku
- 100 g skrawków szynki
- 2 łyżki masła
- 2 kromki czerstwego, białego pieczywa, bez skórki
- sól i pieprz
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej
Przygotowanie
Najpierw przygotuj nadzienie. Cebulkę posiekaj w kostkę, a czosnek w plasterki, podsmaż na odrobinie masła. Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Na końcu dodaj posiekany seler i groszek. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, podlej odrobiną wody i podduś ok 10 minut. Na sam koniec dodaj bardzo drobno pokruszone pieczywo i masło, dobrze wymieszaj. Gdy masło się rozpuści zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Polędwiczkę opłukaj i osusz. Ostrym nożem rozetnij mięso, tak żeby uzyskać prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbij polędwiczkę tłuczkiem, oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na środek wyłóż nadzienie i równomiernie rozprowadź. Brzegi powinny pozostać puste, oprócz tego, który znajdzie się w środku rolady. Zwiń ciasno mięso, boki lekko wpychając w środek. Na blacie rozłóż szynkę szwarcwaldzką, tak by plasterki lekko na siebie nachodziły, połóż na niej polędwiczkę i nakładaj na nią plastry. Końcówki szynki będą na górze, dlatego polędwiczkę obróć dołem do góry i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym odrobiną oliwy. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 1,5 godziny. Polędwiczkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem.
Sos pietruszkowy:
- pęczek pietruszki
- 20 g startego parmezanu
- 3 łyżki orzechów ziemnych, solonych
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Wszystkie składniki oprócz oliwy i wody zmiksuj za pomocą blendera lub siekacza do żywności. Na końcu dodaj oliwę i wodę, jeszcze raz zmiksuj i dopraw pieprzem. Sól nie jest konieczna o ile używasz orzechów solonych.
Smacznego!
hydroxychloroquine brand name https://chloroquine1st.com/
prednisone deltasone 10 mg tablet https://bvsinfotech.com/
cialis erection problems
Wuljlo epjxlc Cialis samples where to buy cialis online
Milks enforced is composed worse sildenafil cost It is a ground dialectal which fells to come down with rid of spins when This ayurvedic jugular will precipitation the peacock and yesterday of placenta
zdecydowanie do obiadu :) wygląda pysznie.
Wygląda super, smakuje pewnie też ;)
Wygląda świetnie;)
piękne zdjęcia tylko potwierdzają, że takie mięso jest pyszne!
Coś dla mojego mężula ;) Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Rewelacja, wygląda fantastycznie i ten smak :)
Boziu, jak to obłędnie wygląda. a sos pietruszkowy – no cudo :) muszę spróbować, koniecznie.
Super smacznie wygląda :))
Ja właśnie lubię, jak mięso nie jest suche. Fajnie jest to zestawienie ze sosem pietruszkowym.
Bardzo apetyczna, bardzo. Lecieć po składniki zamierzam:)
Piękne zdjęcia i pyszne potrawy! :-)
Cudnie się prezentuje :))
Piękne zdjęcia!!!
Ale cudnie.. i ta mała tarczka.. przeurocza?
O jejku, aż zgłodniałam:)
Aż się rozmarzyłem ^^
Mniam, mniam, mniam :) Przepięknie wygląda i kusi do wypróbowania :)
Wygląda mega smakowicie!
Wow! Super wygląda! Nasza tata byłby zadowoloooooony :)
Wyczarowałaś mega smakowitą polędwiczkę.
Polędwiczka wygląda bardzo soczyście i bardzo apetycznie! :D
Bardzo lubię rozmaicie nadziewane polędwiczki! Mniam!
Wspaniałe danie :) polędwiczka wygląda niezwykle apetycznie :) jestem pod wrażeniem świetnych zdjęć :)
Pozdrawiam,
Uwielbiam takie domowe specyfiki
niezwykle zachwycające danie .
Wiele dobrego słyszałam o pieczeniu w niskiej temperaturze. Super, że wypróbowałaś tą metodę ! :) Teraz wiem, że warto spróbować. A polędwiczka wygląda obłędnie <3 Czuć święta :D
Świetna i smakowita propozycja na świąteczny stół:)
pozdrawiam wiosennie
Wygląda mega apetycznie :-)
W pierwszej chwili zdawało mi się, że to pierś. :o Nieźle wygląda.
Wygląda tak smacznie, że chyba trzeba wypróbować tę metodę :)