Nadziewana polędwiczka wieprzowa w niskiej temperaturze

Nadziewana polędwiczka wieprzowa idealna do obiadu, jak również na kanapki. Jest efektowna i niezwykle smaczna, a to za sprawą pieczenia w niskiej temperaturze. Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką tego sposobu przyrządzania mięs, czy ryb, gdyż nie stają się suche, pozostają delikatne i soczyste. Wymagają nieco więcej czasu, ale warto poczekać. Taką polędwiczkę można podać z ulubionym sosem, u mnie pietruszkowy sos a’la pesto. Na ciepło, idealnie pasowałby również sos pieczarkowy lub chrzanowy. Polecam!


Nadziewana polędwiczka wieprzowa w niskiej temperaturze

sweet8

Przepis

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 450 g)
  • 2 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 100 g skrawków szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki czerstwego, białego pieczywa, bez skórki
  • sól i pieprz
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej

Przygotowanie

Najpierw przygotuj nadzienie. Cebulkę posiekaj w kostkę, a czosnek w plasterki, podsmaż na odrobinie masła. Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Na końcu dodaj posiekany seler i groszek. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, podlej odrobiną wody i podduś ok 10 minut. Na sam koniec dodaj bardzo drobno pokruszone pieczywo i masło, dobrze wymieszaj. Gdy masło się rozpuści zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Polędwiczkę opłukaj i osusz. Ostrym nożem rozetnij mięso, tak żeby uzyskać prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbij polędwiczkę tłuczkiem, oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na środek wyłóż nadzienie i równomiernie rozprowadź. Brzegi powinny pozostać puste, oprócz tego, który znajdzie się w środku rolady. Zwiń ciasno mięso, boki lekko wpychając w środek. Na blacie rozłóż szynkę szwarcwaldzką, tak by plasterki lekko na siebie nachodziły, połóż na niej polędwiczkę i nakładaj na nią plastry. Końcówki szynki będą na górze, dlatego polędwiczkę obróć dołem do góry i ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym odrobiną oliwy. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 1,5 godziny. Polędwiczkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem.

Sos pietruszkowy:

  • pęczek pietruszki
  • 20 g startego parmezanu
  • 3 łyżki orzechów ziemnych, solonych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz oliwy i wody zmiksuj za pomocą blendera lub siekacza do żywności. Na końcu dodaj oliwę i wodę, jeszcze raz zmiksuj i dopraw pieprzem. Sól nie jest konieczna o ile używasz orzechów solonych.

Smacznego!

poledwiczka z nadzieniem

poledwiczka nadziewana

poledwiczka kanapki

Comments

comments

30 myśli na temat “Nadziewana polędwiczka wieprzowa w niskiej temperaturze

  1. Wiele dobrego słyszałam o pieczeniu w niskiej temperaturze. Super, że wypróbowałaś tą metodę ! :) Teraz wiem, że warto spróbować. A polędwiczka wygląda obłędnie <3 Czuć święta :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.