muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi dropsami

Muffiny z masłem orzechowym własnej roboty i czekoladowymi kropelkami lub czekoladą są po prostu pyszne. Dropsy czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kosteczkę czekoladą, aczkolwiek pewnie nie będzie wyglądała tak pięknie jak maleńkie kropelki wtopione w babeczkę. Niemniej jednak muffiny z pewnością będą równie smaczne. Takie babeczki są niezwykle pożywne, świetne na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Można wykorzystać masło orzechowe kupione w sklepie, ale ja uwielbiam moje, bo wiem, że nie ma w nim (aż tak dużo) chemii. Mniam!


Muffiny z masłem orzechowym

sweet8

Przepis

Porcji: 12-14

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 2/3 porcji (szklanki) masła orzechowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 g czekoladowych dropsów
  • garstka niesolonych orzechów ziemnych do ozdoby

Masło orzechowe:

  • 130 g orzechów ziemnych prażonych, solonych
  • 120 orzechów ziemnych prażonych, niesolonych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych lub zwykłego roślinnego

Przygotowanie

Masło orzechowe:

Orzechy wsyp do miski siekacza i rozdrobnij jak najmocniej się da, dodaj miód, sól i olej, całość dokładnie połącz również za pomocą siekacza/blendera. Przełóż do słoiczka.

Muffiny:

2/3 porcji masła orzechowego połącz z cukrami i jajkami, dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę, wszystko krótko zmiksuj, partiami dolewając mleko, a na końcu olej. Do ciasta wsyp dropsy czekoladowe, kilkanaście sztuk zostaw, by posypać babeczki po wierzchu. Lekko przemieszaj. Przygotuj formę do muffinek, wyłóż wgłębienia papilotkami. Ciasto wykładaj do 3/4 wysokości, posyp pozostałymi czekoladkami i orzechami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 20-22 minut. Gotowe, lekko zrumienione muffiny wyciągnij z piekarnika i jak chwilę przestygną, przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego.

muffiny z masłem orzechowym i dropsami

muffinki z masłem orzechowym i czekolada

domowe masło orzechowe

Comments

comments

7 myśli na temat “Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi dropsami

  1. Właśnie włożyliśmy je do piekarnika … mój świeżo upieczony pierwszaczek z siostrzyczką zrobili je na jutro do śniadaniowego pudełka … mam nadzieję, że im posmakują … bo surowe ciasto wyjadali, aż im się uszy trzęsły:)

  2. Ale ładne. Nie mam tych kropelek, więc spróbuję z czekoladą, tylko nie wiem czy mleczną, czy ciemną. Moje dzieci nie lubią gorzkiej, ale chyba jest zdrowsza. Fajny przepis.

    1. Ja użyłam kropelek z czekolady deserowej, ale gdyby były mleczne (i słodsze) wcale bym się nie obraziła :) Zakładam, że czekolada mleczna też się sprawdzi :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.