Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

Meksykańskie burrito, w naszej kuchni od zawsze i nie wiem czemu do tej pory nie pojawiło się na stronie. Podstawa mięsa do burrito to przyprawy, czyli kmin rzymski, kardamon, pietruszka, sól i papryka (ostra i słodka). Możesz używać gotowych mieszanek, ale smaku nie oszukasz. Mój M., znawca meksykańskiej kuchni oszukać się nie da, z pewnością. Tym razem bardzo drobno posiekałam pierś z kurczaka. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, gotowego lub zmielonego samemu.


Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego lub drobno posiekanego
  • 1 czerwona cebula
  • 5 małych ząbków czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (można mniej)
  • garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka cukru lub innej substancji słodzącej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1- 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 100 g ryżu
  • 4 tortille
  • 4 plastry sera gouda
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 dojrzałego awokado
  • 4 liście sałaty
  • 5 cm zielonego ogórka
  • 1 mały pomidor
  • 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej)

Do podania: więcej kwaśnej śmietany i świeża pietruszka

Przygotowanie

Ugotuj ryż wg przepis na opakowaniu. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj mięso i podsmażaj do lekkiego zrumienienia. Wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Zmniejsz ogień i podduś, aż mięso wraz z sosem będzie bardzo gęste (10-15 minut). W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Fasolę rozgnieć widelcem, dodaj odrobinę suszonego czosnku, awokado obierz ze skóry i pokrój w paski. Pomidora pokrój w dzwonka, a ogórka w półplasterki. Na środek każdej tortilli połóż po plastrze sera, posmaruj pastą z fasoli. Mięso podziel na 4 części, rozłóż na tortillach. Dodaj po dwie, zbite łyżki ryżu i łyżce śmietany. Rozłóż warzywa i odrobinę posiekanej pietruszki. Zawiń boki do środka i ściśle zwiń w rulon. Żeby burrito dobrze się trzymało na końcówce posmaruj odrobiną śmietany. Teraz możesz owinąć w papier do pieczenia (lub nie), ułożyć na blasze końcówką do dołu i wstawić do piekarnika na ok 2-3 minuty. Wyjmij, przekrój na pół i podawaj.

Smacznego!

Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

 

Comments

comments

4 myśli na temat “Meksykańskie burrito, uwielbiane w naszej kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.