Mazurek Snickers – Last Minute

Mazurek Snickers w wersji na ostatnią chwilę. Jego przygotowanie to bułka z masłem, kaszka z mleczkiem, czy też jak kto woli – pikuś. Ciasto kruche bez chłodzenia, kajmak z puszki, orzeszki, czekolada i trochę lukrowych pomazańców. Takie to proste, a takie smaczne. U nas przedświątecznie już zniknął, dlatego w wolne parę minut zrobię raz jeszcze, bo jest zasładzająco doskonały. Polecam dla zabieganych kucharek :)


 Mazurek Snickers – Last Minute

sweet8

Przepis

Forma: 29×23

Składniki

Spód:

  • 140 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru

Warstwa kajmakowa:

  • 1 puszka kajmaku
  • 1 szklanka orzechów ziemnych (prażonych, solonych)

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencja przypominała drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć, następnie wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Wierzch:

Kajmak lekko podgrzej, tylko żeby miał półpłynną konsystencję, rozprowadź na kruchym spodzie i posyp orzeszkami. Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią ciasto. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Składniki na lukier dobrze wymieszaj (jeśli jest zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody) i na zastygniętej czekoladzie porób nim dowolne wzorki.

Ciasto pokrój na kwadraty i podawaj.

Smacznego!

mazurek karmelowy

mazurek snickers

mazurek

Comments

comments

29 myśli na temat “Mazurek Snickers – Last Minute

  1. Na mazurka zawsze się skuszę :). Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

  2. Myślę, że orzeszki warto było by jeszcze odrobinkę uprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu ;)

  3. Takiego mazurka nie trzeba jeść tylko w Święta, więc zapisuję sobie przepis i będzie jak znalazł dla gości, którzy zbyt późno się zapowiedzą ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.