łosoś zapiekany z bakłażanem

łosoś zapiekany z bakłażanem i serem mozzarella

Aromatyczny łosoś zapiekany z mozzarellą i bakłażanem. Łosoś to moja ulubiona ryba, w każdej możliwej formie. W sałatkach, na kanapkach, w sushi, zupie czy burgerach. Nie jest wymagający, łatwo się go przyrządza, trzeba tylko uważać żeby go nie przesuszyć, wtedy już nie jest taki smaczna. To danie pachnie Grecją, grillowany bakłażan, aromatyczna oliwa i suszone pomidory. Po prostu pycha.


Łosoś zapiekany z bakłażanem i serem mozzarella

sweet8

Przepis:

porcji: 2

Składniki:

  • 1 nieduży bakłażan lub pół większego
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300-350 świeżego łososia
  • 4-5 łyżek pasty z suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek, mieszanka ziół, sok z cytryny
  • bazylia do ozdoby

Przygotowanie

Bakłażana pokrój w plastry, dobrze posól, odstaw na minimum 40 minut żeby puścił wodę. W ten sposób pozbywamy bakłażana nieprzyjemnej goryczki w smaku. Po tym czasie dociśnij jeszcze plastry, by puściły więcej wody. Dopraw dodatkowo pieprzem i czosnkiem, zgrilluj kilka minut z każdej strony na patelni posmarowanej oliwą.

Przygotuj sos pomidorowy wg uznania, najlepiej passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i odrobiną octu balsamicznego.

Łososia oczyść z resztek ości, jeśli ma skórę to usuń ją ostrym, długim i cienkim nożem. Płat ryby obsyp solą i pieprzem, delikatnie skrop sokiem z cytryny i posmaruj oliwą. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie połóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową, grilluj po 3 minuty z każdej strony.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż plastry bakłażana, pomidor pokrojony w plastry, sos pomidorowy, na to połóż płat łososia. Całość posmaruj pastą z suszonych pomidorów i pokryj kawałkami mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij, daj daniu odpocząć 5 minut, następnie polej oliwą, udekoruj świeżą bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawaj z pieczywem lub sałatką z kus kus.

Smacznego!łosoś na na bakłażanie

łosos zapiekany z baklazanem

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.