Lody naturalne – solony karmel (bez maszyny)

Lody naturalne, lody naturalne, lody naturalne, LODY NATURALNE!!!! Wszędzie widać te napisy, choćby lody były z proszku. Przecież to przyciąga tłumy. Wiecie jakie są prawdziwe lody naturalne? Takie domowe, kiedy wiesz co w nich jest ad A do Z. Moje lody powstają od samego początku z samych naturalnych składników, żadnej chemii, żadnych ulepszaczy smaku. Mają dużo cukru, prawda, mają pełnotłustą śmietankę, prawda, ale ten smak… nie znajdziecie takich na mieście. Właściwie można je przerobić na każdy możliwy smak, zmieniając tylko dodatki. U nas solony karmel ostatnio jest niezwykle pożądany, dlatego i lody powstały w tym klimacie. Musicie spróbować!


Lody naturalne – solony karmel

sweet8

Przepis

Porcji: ok 1 litr lodów

Składniki

  • 700 ml mleka 2%
  • 300 g cukru (można dać mniej)
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml śmietanki 36 %

Karmel

  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 szczypty soli morskiej (pomiń jeśli używasz solonych orzechów)

Dodatkowo:

  • 120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych

Przygotowanie

Mleko z wanilią umieść w rondelku i zagotuj. Wyjmij wanilię, otwórz i wyskrob z niej ziarenka, dodaj do mleka. Dosyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól mu się gotować przez ok 30 – 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie uzyskujemy mleko skondensowane. Przelej je do słoika i całkowicie schłódź (możesz też użyć gotowego, słodzonego mleka skondensowanego).

Karmel:

Cukier i masło umieść w rondelku, lekko podgrzej aż masło i cukier się roztopią. Następnie zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 8 minut, aż uzyskasz gęsty brązowy syrop. Zdejmij z ognia, szybko dolej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i schłódź. Wyjmij z lodówki na 30 minut przed użyciem.

Lody:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Gdy będzie całkowicie sztywna powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj (już nie ubijaj). Do foremki/plastikowego pudełka przelej połowę masy, łyżeczką rozprowadź połowę karmelu, posyp połową orzechów. Następnie za pomocą dużej łyżki wylej resztę masy, rozprowadź resztę karmelu i posyp orzeszkami. Schłódź w zamrażarce, najlepiej całą noc.

Smacznego!

Lody naturalne - solony karmel

Lody naturalne - solony karmel

Lody naturalne - solony karmel

Comments

comments

64 myśli na temat “Lody naturalne – solony karmel (bez maszyny)

  1. A ja mam taki problem z lodami, że wszystkie moje domowe wyroby zamarzają na kość, pomimo kilkukrotnego ich mieszania przy zamarzaniu. Ma ktoś na to jakiś sposób? Bo wtedy niestety nie da sie ich estetycznie podać… :-(

    1. Witam
      zapraszam na ul.Komandorską we Wrocławiu na lody do lodziarni-50 lat tradycji a lody takie jak domowe-swieze jajka,śmietana naturalnie bez dodatków całej tablicy chemii.Zapr
      aszam do spróbowania-warto

  2. Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)

  3. Faktycznie wyglądają pięknie, mogę się tylko domyślać jak smakują – ale o to bym się nie martwiła. Połączenie solonego karmelu z lodami musi być niebiańskie. Fajny pomysł na większą ilość dzięki wykorzystaniu foremki na ciasto!

  4. wyglądają prześlicznie, jak wszystkie Twoje potrawy :) Ciekawa jestem jak smakują. Są podobne do chałwowych, o których wszyscy mówią? Powinny też mieć taki słonawy posmak, prawda?

    1. To jednak będzie trochę inny smak, ale jeśli zasmakowały Ci chałwowe, to te też powinny :) Poza tym eksperymentować zawsze warto :)

      1. pewnie, że tak, gdybym nie eksperymentowała i nie szukałą nowości, to nie odkryłabym moich ulubionych lodów miętowych z czekoladą braci koral… no i nowych ulubionych: solonego karmelu :D

  5. ogromnie lubię takie nietypowe smaki – ostatnio z taką słoną nutką jadłam chałwowe lody jak dawniej braci koral. Ale muszę koniecznie spróbować Twoich i zrobić je też w formie rożków!

  6. o rety!!! wygląda mniam!!!
    zaciekawiłaś mnie nie tylko tym jak to wszystko wygląda,ale też solą w lodach :D
    wow!
    będzie testowanie i w mojej kuchni :)
    dziękuję za inspirację

    udanej soboty :*

  7. Wspaniałe! Do tej pory w domu przygotowywałam jedynie sorbety. Teraz wiem, że szybko się to zmieni i na pewno wypróbuję Twoje lody z karmelem. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć coś podobnego :)

  8. prezentują się tak, że ja nie mam więcej pytań. świetny skład, można nawet powiedzieć, że „zdrowy”, zważając na to, co serwują nam więksi i mniejsi producenci. super

  9. Jeśli chcę zastąpić zwykłe mleko 700 ml mlekiem skondensowanym to ile tego skondensowanego użyć? Zakładam, że część ze tych 700 ml wyparuje – jak się to ma do zamiany na skondensowane?

  10. Masz zupełną rację, wszędzie są teraz lody naturalne, a jak 5% z nich jest robione na bazie naturalnych składników to byłby dobry wynik… Domowe zawsze najlepsze, a Twoje wyglądają na prawdę wyśmienicie!

  11. Wspaniała rzecz, szczególnie że ja niesamowicie lubię solony karmel !!!
    Moim zdaniem takie lody bez maszyny nie są w niczym gorsze od tych z maszyny, a nie trzeba upychać po szafkach kolejnej dużej rzeczy :-)

  12. Uwielbiam słony karmel i często kupuje ten smak w lodziarniach z tzw prawdziwymi lodami. Dzięki za przepis będę pamiętać, że tutaj mogę go szukać, kiedy będę chciała go zrobić!

    1. Jak podkreśliłam, nie są niskokaloryczne, ale przecież nie zjadamy całych. Zazwyczaj kupujemy dwie gałki, w takiej ilości zawartość cukru nie jest przerażająca :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.