ciasto porzeczkowe

Letnie ciasto porzeczkowe

Jak ja kocham lato i stoiska pełne przepysznych, świeżych owoców. Moje ciasto porzeczkowe to tylko jeden z pomysłów, by je wykorzystać. A korzystać trzeba, bo lato trwa zbyt krótko. Porzeczkowy, kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami ciasta i lekkim kremem z mascarpone. Gdy ciasto tylko powstało, miałam ochotę wgryźć się w nie, niczym dziecko. Z czystej przyzwoitości ukroiłam kawałek, by rozkoszować się letnim smakiem. Mmmm porzeczki…


Ciasto porzeczkowe

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru

Nasączenie:

  • 2 łyżki wódki cytrynowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody

Ponadto:

  • 300 g porzeczek
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych

Instrukcje

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 22-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Następnie wlej roztopione i przestudzone masło oaz aromat, połącz z masą. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudź i zimne przekrój na pół. Możesz wyrównać je zdejmując całą górę (można ją wykorzystać do ozdoby lub zjeść w międzyczasie :).

Krem:

Śmietanę i mascarpone ubij na sztywno, a następnie po łyżce dodaj cukier puder, cały czas ubijając.

Całość:

Pierwszy blat ciasta nasącz połową ponczu, wyłóż połowę kremu i 1/3 umytych i obranych porzeczek. Na to połóż kolejny blat ciasta i zrób dokładnie to samo z resztą ponczu oraz kremu. Całość posyp resztą porzeczek i prażonymi migdałami. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto porzeczkowe krój za pomocą ostrego, cienkiego noża.

Smacznego.

ciasto porzeczkowe

ciasto z porzeczkami 2

porzeczkowe

 

Comments

comments

5 myśli na temat “Letnie ciasto porzeczkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.