Lekka sałatka z mozzarellą i chipsami z batata

Lekka sałatka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, awokado, chipsami z batata i dressingiem na bazie pesto… mniam! Pełna energii, zdrowa, lekkostrawna i z dodatkiem słodkich ziemniaków, które absolutnie podbiły moje serce. Nie dziwię się, że amerykanie potrafią stworzyć z nich wszystko, łącznie z ciastem, smakowitą tartą, pączkami, czy koktajlem. Bogate w beta-karoten i witaminę A, są cennym składnikiem diety, dlatego sama chętnie włączam je do posiłków. Jestem ciekawa do czego jeszcze można je wykorzystać, może macie swoje pomysły?


Lekka sałatka z mozzarellą i chipsami z batata

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

Sałatka:

  • 80 g mieszanki sałat z roszponką lub samej roszponki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 kula mozzarelli
  • garść świeżego oregano (opcjonalnie)

Sos:

  • 2 łyżki zielonego pesto (domowego lub gotowego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól i pieprz do smaku

Chipsy:

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
  • szczypta soli (lub dwie :)

Przygotowanie

Sałatka:

Sałatę umyj, wymieszaj z oregano, posiekaną cebulą i większą częścią sosu pesto. Wyłóż na talerze lub do miseczek. Na wierzch połóż pokrojone w plasterki awokado, paseczki pomidorów, plastry mozzarelli, posyp listkami oregano i polej resztą sosu. Podawaj z chipsami z batata.

Chipsy:

Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wyjmij z niego kratkę do pieczenia. W misce wymieszaj  oliwę z przyprawami, wrzuć do niej pokrojone ziemniaki i wymieszaj tak, żeby wszystkie plasterki dokładnie pokryć oliwą. Na kratkę z piekarnika połóż papier do pieczenia, a na niego plastry batatów. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut, aż brzegi zaczną się marszczyć. Uważaj by nie spiekły się zbytnio. Wyjmij i przestudź.

Sos:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Najlepiej wszystko przełożyć do słoiczka i porządnie wstrząsnąć.

Smacznego!

salatka energetyczna bataty

salatka z chipsami

salatka mozzarella

Comments

comments

24 myśli na temat “Lekka sałatka z mozzarellą i chipsami z batata

  1. Z pewnością zabiorę się za chipsy! A całość również mi się podoba – pomysł i sposób podania. Bardzo letnio, kolorowo :) Samo zdrowie :)
    usfoody.blogspot.com

  2. Co do batatów, to jestem pewna że w tej kompozycji muszą być wyśmienite! Ja kiedyś kupiłam jednego, bo z wyglądu bardzo mi się podobają. Ugotowałam go na parze tak bez niczego i zjadłam go… ale nie była to rewelacja. Widziałam te przepisy amerykańskie na tartę na słodko z batatami ale jakoś się waham. Prędzej zrobię Twoją sałatkę, bo bardzo lubię awokado :D

  3. Same pyszności! Zaczęłaby od chipsów, potem mozarella z pomidorkami, potem… ach rozmarzyłam się :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.