Lekka pizza Quattro Peperoni

Lekka pizza Quattro Peperoni, czyli “prawie” włoski wypiek z papryką, a właściwie czterema paprykami. Mnóstwo peperoni, ale oczywiście bez kiełbasy pepperoni, bo miało być lżej :) Taka wersja jest dowodem na to, że nie potrzeba mięsa, żeby było smacznie. Żadne odkrycie, ja wiem, aczkolwiek mój zmysł smaku ma swoje preferencje i lubi kawał dobrego mięcha. Niemniej jednak ta pizza go zaspokaja, i to z nawiązką. Ani tu mięsa, ani sosu pomidorowego, ani zwykłego sera żółtego… co to za pizza? Przepyszna! Lekka! I kolorowa :)


Lekka Pizza Quattro Peperoni

sweet8

Przepis:

1 pizza 35-40 cm lub 2 mniejsze

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej najlepiej typ 550 (1 i 1/4 sporej szklanki)
  • 175 ml letniej wody (trochę ponad połowę szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa do natarcia formy i dłoni

Dodatki:

  • 2 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 3 plastry koziego sera
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • kilka liści bazylii
  • garść rukoli
  • 2 łyżki sera Grana padano lub Pecorino
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto:

W wodzie rozpuść sól, cukier i drożdże. Mąkę wsyp do miski, na środku zrób wgłębienie, w które wlej wodę z drożdżami. Zagnieć ciasto i wyrabiaj dłońmi na stolnicy oprószonej mąką przez ok 10 minut. Uformuj kulę lub dwie, jeśli planujesz dwie pizze, brzegi ciasta posyp mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h. Naczynie z ciastem koniecznie przykryj lnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto będzie pięknie wyrośnięte. Teraz czas uformować pizzę. Można wałkować, jasne. Ja jednak dłonie smaruję oliwą, biorę kulę ciasta, kładę na środek blachy również lekko natartej oliwą i dłońmi przesuwam ciasto tak, żeby osiągnęło okrągły kształt. Proces trwa jakieś 20 sekund, nie trzeba przerzucać ciasta, a co najważniejsze myć wałka i stolnicy :) Odstaw jeszcze na 10 minut, w tym czasie przygotuj dodatki.

Całość:

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. W tym czasie cebulę posiekaj w piórka, podsmaż na 1 łyżce oliwy przez 3 minuty, dopraw solą. Ciasto posmaruj pesto, wyłóż podsmażoną cebulkę, posyp porwanym w strzępki kozim serem. Paprykę (oprócz chilli) pokrój w cieniutkie paski i poukładaj ładnie na cieście. Chilli przekrój na pół, ze środka wydobądź wszystkie pestki, posiekaj papryczkę w drobniutkie półksiężyce i ułóż na pozostałych paprykach. Całość posyp odrobiną soli, cukru, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Wstaw do piekarnika na ok 12 minut. Przygotuj zieleninę. Bazylię i rukolę umyj, porwij na mniejsze kawałki. Z sera zrób ostróżki za pomocą noża do sera. Wyjmij pizzę z piekarnika, na wierzch połóż zieleninę, skrop oliwą i posyp serem.

Smacznego.

lekka pizza papryka

lekka pizza z papryka

lekka pizza quattro pepperoni

Comments

comments

11 myśli na temat “Lekka pizza Quattro Peperoni

  1. Pingback: viagra jelly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.