Kurczak caprese, czyli piersi po włosku z szafranowym ryżem

Kurczak caprese, czyli danie, które powstało z tęsknoty za podróżami. Smak świeżej bazylii i aromat słodkich pomidorów, bezkonkurencyjnie kojarzą mi się z Włochami. Właściwie, na wzór pizzy margherity, kolory mojego dania też odzwierciedlają włoską flagę. Do kurczaka w stylu włoskim zaserwowałam również typowo włoski przysmak – risotto po mediolańsku, z dodatkiem szafranu. Całość to kompozycja przywołująca w myślach wakacje i słoneczne krajobrazy Italii.  Choć za oknem szaruga, a słoneczne dni odeszły do lamusa, w moim domu zapanował letni, wakacyjny klimat. W końcu w domowym zaciszu też można poczuć się jak na urlopie. Wypróbuj przepis i dowiedz się, jak żyje się w Mediolanie.


Kurczak caprese, czyli piersi po włosku

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Kurczak:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g białej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • pęczek bazylii

Risotto:

  • szklanka ryżu do risotto
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 40 g parmezanu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka niteczek szafranu

Przygotowanie

Kurczak:

Piersi z kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, połóż piersi i obsmaż po 8 – 10 minut z każdej strony. W tym czasie podgrzej ocet, dodaj łyżeczkę cukru i podgrzewaj do zredukowania objętości, tak uzyskasz krem balsamiczny. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj w plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy, wrzuć czosnek, a po dwóch minutach pokrojone pomidorki, posyp solą i łyżeczką cukru trzcinowego, pozostaw na ogniu przez ok 7-8 minut, aż skórka lekko się pomarszczy. Piekarnik nastaw na funkcję grill lub grzanie górne 190 stopni. Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, na każdej piersi połóż po plastrze mozzarelli, obłóż pomidorkami i zapiekaj ok 5 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli kurczaka obsmażasz na patelni, którą można włożyć do piekarnika, nie musisz używać naczynia żaroodpornego. Po tym czasie wyjmij kurczaka, posyp posiekaną bazylią i podawaj z kremem balsamicznym oraz przygotowanym risotto.

Risotto:

Cebulkę drobno posiekaj, zrumień na łyżce masła, dodaj resztę masła, ryż i szafran. Całość zalej szklanką bulionu i winem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i przykryj. Sprawdzaj cały czas stan zredukowania wody, jak zobaczysz, że ryż wsiąknął praktycznie wszystko, dolej bulionu i tak do jego wyczerpania. Całość powinna zająć maksymalnie 20 minut. Po tym czasie dodaj parmezan, dopraw pieprzem i solą jeśli jest taka konieczność. Przykryj jeszcze na chwilę, by parmezan mógł się rozpuścić i podawaj risotto ozdobione niteczkami szafranu lub płatkami parmezanu.

Ciekawostka: kurkuma nazywana jest indyjskim szafranem. Jeśli nie masz w domu czerwonych niteczek szafranu, zastąp go właśnie kurkumą.

Smacznego!

kurczak caprese przepis2

kurczak caprese wloski

risotto mediolanskie

 

Comments

comments

4 myśli na temat “Kurczak caprese, czyli piersi po włosku z szafranowym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.