Kremowy sernik milionera

Kremowy sernik milionera, dla tych którzy wiedzą co to dobre ciacho. Zainspirowane amerykańskim ciastem milionera, składającym się z kruchego spodu, karmelowego wnętrza i czekoladowej polewy. Nie chcę się chwalić, ale ten sernik jest absolutnie fantastyczny. Mogłabym napisać o nim mnóstwo ochów i achów, ale w sumie to po prostu jest pyszny, musisz go spróbować! Do tego duża blacha, czyli wersja dla całej rodziny, a może nawet sąsiadów :)


Kremowy sernik milionera

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Forma: okrągła 26-28 cm

Składniki

Sernik:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 szklanki cukru białego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 600 g sera do serników
  • 2 opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji)
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Spód:

  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietanki tortowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Wierzch:

  • 400 g gotowego kajmaku
  • 60 g masła

Polewa 1:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki tortowej

Polewa 2:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 40 ml śmietanki tortowej

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę, cukier puder, kakao i sól. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencją przypominało drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek i wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie . Nakłuj ciasto w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut. Wyjmij i wystudź.

Ser:

Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i serem do serników za pomocą blendera, dodaj śmietankę, jogurt i ponownie wszystko połącz blenderem. Na sam koniec dodaj roztrzepane jajka i obie mąki, wszystko szybko połącz. Nie, nie powinno być grudek. Całość wylej na ostudzony spód. Piecz przez ok 100 minut w temperaturze 150 stopni. Sernik jest gotowy jeśli po dotknięciu jego góry jest sztywny, ale lekko się porusza niczym dobrze ścięta galaretka. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól mu ostygnąć. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie zimny, odseparuj go nożem od formy. Przełóż na paterę i ponownie załóż obręcz, przygotuj warstwę wierzchnią.

Wierzch:

Masło rozpuść, dodaj kajmak i połącz tak, żeby uzyskać gładką masę. Możesz również zrezygnować i na cieście rozsmarować sam, lekko podgrzany kajmak. Jeszcze ciepłą masę wylej na przygotowany, ostudzony sernik, wstaw do lodówki na 20 minut, w tym czasie przygotuj polewę.

Polewa 1:

Zagotuj śmietankę, rozpuść w niej połamaną na kostki czekoladę. Gładką, płynną czekoladę wylej na sernik z kajmakiem. Wstaw do lodówki i schłódź, aż wszystko będzie sztywne. Zdejmij obręcz i udekoruj przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady.

Polewa 2:

Zagotuj śmietankę, rozpuść w niej połamaną na kostki czekoladę. Gładką, płynną czekoladę rozlej na sernik w sposób absolutnie dowolny, oblej ładnie brzegi, zrób esy floresy na górze. Całość możesz obsypać również złotymi lub srebrnymi kulkami cukrowymi.

Smacznego!

sernik milionera przepis2

sernik milionera z karmelem

sernik milionera ciasto

Comments

comments

20 myśli na temat “Kremowy sernik milionera

  1. Nie będę oryginalna, absolutnie dołączam do się do ochów i achów na temat tego ciasta. Urzekło mnie już z wyglądu, a kiedy zobaczyłam, że na ser wykłada się masę kajmakową to stwierdziłam, że ten przepis jest absolutnie dla mnie. Ser jest wilgotny, kajmak pyszny, a polewa pięknie się błyszczy i wspaniale smakuje. Do tej pory nie używałam słodkiej śmietanki do polewy, rozpuszczałam czekoladę z margaryną, ale po tym doświadczeniu na pewno zacznę częściej ją wykorzystywać. Odpuściłam drugą polewę z braku czasu, po prostu od razu do pierwszej dałam czekoladę mleczną i gorzką. Ser wyszedł super wilgotny i bardzo smaczny, a dodam, że w całości dałam twaróg półtłusty nie bawiąc się z wiaderkowymi gotowcami, bo jakoś nie jestem do nich przekonana. Po zblenderowaniu twarogu masa i tak wyszła gładka. Dzięki za przepis, na pewno Sernik Milionera będzie częstym gościem na moim stole.

    1. To jest naturalny serek twarogowy, można go kupić w wiaderku lub pudełeczku. Napisane na nim będzie ser na sernik, twaróg śmietankowy, serek naturalny itp. Polecam Twaróg śmietankowy firmy President.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.