Koreańskie pączki pozytywnie zakręcone. Łatwe do zrobienia i jednocześnie bardzo ładnie się prezentują. Oryginalnie obtoczone w cukrze i cynamonie, ale można polać je również przepysznym lukrem. Chociaż bez niego też są bardzo smaczne, nie za słodkie, mięciutkie i chrupiące. Ciekawa alternatywa dla naszych tradycyjnych pączków. Pod przepisem film, w którym „zakręcona” koreanka pokazuje jak zwijać Kkwabaegi. Polecam :)
Koreańskie pączki zakręcone – Kkwabaegi
Przepis
Porcji: 16
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej + do wyrabiania
- 2 łyżki masła
- 7 g suszonych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Posypka:
- biały cukier – 3-4 łyżki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Rozpuść masło w rondelku. Usuń z palnika, wymieszaj z mlekiem, cukrem i solą, dodaj jajko, wszystko dokładnie połącz. Wsyp drożdże i odstaw miksturę na 10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę i dolej mokre składniki. Wszystko wymieszaj drewnianą łopatką, a następnie użyj ręki, by wyrobić ciasto (ok 5 minut). Uformuj kulę, przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 i 1/2 h). Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza, wyrób ponownie przez kilka minut. Na stolnicę wysyp 2 łyżki mąki. Wyłóż ciasto i podziel je na 16 równych kulek. Każdą kulkę roluj tak, by utworzyć długi na ok 25 cm wałeczek. Na sam koniec jedna ręka powinna rolować w górę, a druga w dół, gdy podniesiesz wałeczek i złączysz końcówki, sam powinien się zwijać we właściwym kierunku, należy go w tym kierunku zwinąć ok 3 razy. Ułóż każdą porcję na oprószonym mąką blacie i pozwól im wyrosnąć przez 30 minut. Po 15 minutach odwróć dołem do góry, by urosły równomiernie.
Rozgrzej olej do 180 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, ewentualnie wrzuć plasterek surowego ziemniaka, jeśli zacznie „bąbelkować”, olej jest gotowy. Zmniejsz temperaturę na średnią i delikatnie wrzucaj pączki. Gdy z jednej strony będą złote, obracaj i smaż z drugiej strony. Wyjmuj i osącz na ręczniku lub durszlaku. Podobnie postępuj z każdą porcją.
Jeszcze gorące pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Najlepiej wysypać oba składniki na miseczkę i każdego pączka osobno obtaczać.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Jeśli chcesz zobaczyć jak zwinąć pączki polecam film:
Wyglądają mega apetycznie:) Kocham kuchnię azjatycką nie tylko za smak, ale i za wygląd-zawsze są tak pięknie podane że szkoda je jeść:) Niestety do tej pory udało mi się skosztować tylko sushi i ramen, ze słodkościami nie miałam do czynienia, ale czuję że musi się to zmieni
Wypróbuję przepis za rok :)
Ale pyszności :D
ale super. nie znam.świetnie się prezentują
Przecudnej urody są. Zapisuję!
No proszę, o takich pączkach nie słyszałam! Urocze są :)
Niezły czad :)
Miałam piec takie pączki, ale faworki zwyciężyły. Tak, czy inaczej, pączki wyglądają rewelacyjnie :)
O matko, dlaczego wszystko co nam prezentujesz jest takie idealne?:) Kolejne cudo, wyglądają przepysznie, ale przyznam, że jeszcze o nich słyszałam:)
Jak one świetnie wyglądają! Jeszcze takich nie widziałam :)
Świetne! Ta cukrowa posypka <3
Wyglądają przecudnie! Ż chęcią zjadłabym takie pyszne zakręcone koreańskie pączki zamiast naszych polskich :). Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo ciekawie wyglądają. Nigdy wcześniej z takimi się nie spotkałam :)
Urocze!
Wyglądają super nie jadłam jeszcze takich
Nie znałem ich jeszcze, wyglądają obłędnie :D
i jak tu nie jeść słodyczy jak takie zdjęcia na mnie patrzą:D
wyglądają przepięknie! jak taka jakby chałka dwupiętrowa.. :)
Bardzo świetna alternatywa dla pączków :)
Boskie są, aż mam ochotę je zrobić :)
Jako fanki wszystkiego co pachnie Azją (a Koreą w szczególności!) poprosimy tonę takich pączków xD
Cudnie Ci wyszły :D
Niesamowita jest ta mamuśka koreańska! Ja bardzo lubię oglądać takie filmy na You Tube o azjatyckim jedzeniu, najbardziej Marka Wiens , ale on ma nie kulinarny tylko jak podróżuje aby jeść :)
Te pączki są śliczne i muszą być dobre :-)