Koreańskie pączki zakręcone – Kkwabaegi

Koreańskie pączki pozytywnie zakręcone. Łatwe do zrobienia i jednocześnie bardzo ładnie się prezentują. Oryginalnie obtoczone w cukrze i cynamonie, ale można polać je również przepysznym lukrem. Chociaż bez niego też są bardzo smaczne, nie za słodkie, mięciutkie i chrupiące. Ciekawa alternatywa dla naszych tradycyjnych pączków. Pod przepisem film, w którym „zakręcona” koreanka pokazuje jak zwijać Kkwabaegi. Polecam :)


Koreańskie pączki zakręcone – Kkwabaegi

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej + do wyrabiania
  • 2 łyżki masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Posypka:

  • biały cukier – 3-4 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Rozpuść masło w rondelku. Usuń z palnika, wymieszaj z mlekiem, cukrem i solą, dodaj jajko, wszystko dokładnie połącz. Wsyp drożdże i odstaw miksturę na 10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę i dolej mokre składniki. Wszystko wymieszaj drewnianą łopatką, a następnie użyj ręki, by wyrobić ciasto (ok 5 minut). Uformuj kulę, przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 i 1/2 h). Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza, wyrób ponownie przez kilka minut. Na stolnicę wysyp 2 łyżki mąki. Wyłóż ciasto i podziel je na 16 równych kulek. Każdą kulkę roluj tak, by utworzyć długi na ok 25 cm wałeczek. Na sam koniec jedna ręka powinna rolować w górę, a druga w dół, gdy podniesiesz wałeczek i złączysz końcówki, sam powinien się zwijać we właściwym kierunku, należy go w tym kierunku zwinąć ok 3 razy. Ułóż każdą porcję na oprószonym mąką blacie i pozwól im wyrosnąć przez 30 minut. Po 15 minutach odwróć dołem do góry, by urosły równomiernie.

Rozgrzej olej do 180 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, ewentualnie wrzuć plasterek surowego ziemniaka, jeśli zacznie „bąbelkować”, olej jest gotowy. Zmniejsz temperaturę na średnią i delikatnie wrzucaj pączki. Gdy z jednej strony będą złote, obracaj i smaż z drugiej strony. Wyjmuj i osącz na ręczniku lub durszlaku. Podobnie postępuj z każdą porcją.

Jeszcze gorące pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Najlepiej wysypać oba składniki na miseczkę i każdego pączka osobno obtaczać.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!

twist paczki

paczki koreanskie twist

paczki koreanskie

koreanskie paczki zakrecone

Jeśli chcesz zobaczyć jak zwinąć pączki polecam film:

Comments

comments

20 myśli na temat “Koreańskie pączki zakręcone – Kkwabaegi

  1. Niesamowita jest ta mamuśka koreańska! Ja bardzo lubię oglądać takie filmy na You Tube o azjatyckim jedzeniu, najbardziej Marka Wiens , ale on ma nie kulinarny tylko jak podróżuje aby jeść :)
    Te pączki są śliczne i muszą być dobre :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.