Kokosowe krewetki z piekarnika

Kokosowe krewetki czyli nutka egzotyki w kuchni. Idealne na przekąskę, do wrapa, burgera lub ryżu. Sprawdzą się też jako finger food na domowe przyjęcie. Świetnie łączą się ze słodkim śliwkowym sosem, sosem chilli lub kobe. O ile sos śliwkowy kupiłam to pozostałe robię sama, chociaż bardziej leniwi mogą również i je nabyć w sklepie typu Kuchnie Świata. Krewetki upiekłam w piekarniku, ale można je też usmażyć na głębokim tłuszczu (tak zostało wskazane w przepisie oryginalnym). Ta wersja jest oczywiście dużo zdrowsza, a mimo wszystko smakują świetnie.


Kokosowe krewetki z piekarnika

sweet8

Przepis

Porcji: 20-25 sztuk

Składniki

Krewetki:

  • 20-25 sztuk krewetek tygrysich, bez pancerzy, z ogonkami
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • ok 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, czosnek, chilli
  • oliwa

Czarny sos chilli:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pestek chilli
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego (możesz zastąpić solą wtedy sos nie będzie ciemny)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Sos kobe:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki pasty pomidorowej (może być koncentrat)
  • 1/3 łyżeczki sosu sriracha (możesz pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Krewetki:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu. Krewetki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natnij je końcówką noża wzdłuż środka, żeby łatwiej można było je panierować. Posyp obficie solą, odrobiną czosnku i pieprzu. Przygotuj trzy miseczki oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą. W pierwszej misce roztrzep jajko, w drugiej mąkę, a w trzeciej wiórki kokosowe. Złap krewetkę za ogon, wsadź do jajka, do mąki, z powrotem do jajka, a następnie do miseczki z kokosem, mocno dociskając wiórki, tak żeby otoczyły całą krewetkę. Połóż na blaszce i tak samo panieruj pozostałe. Gdy wszystkie będą gotowe spryskaj odrobiną oleju, możesz posypać odrobiną chilli, wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Zrumienione krewetki wyjmij, skrop limonką i podawaj od razu z przygotowanymi wcześniej sosami.

Czarny sos chilli:

Cukier wsyp do rondelka, dodaj wodę, ocet ryżowy, zmiażdżone ząbki czosnku i chilli, dosyp imbir. Całość postaw na niedużym ogniu i mieszaj aż do zagotowania, następnie dodaj sos sriracha i sojowy oraz skrobię kukurydzianą, rozmieszaną wcześniej w 3 łyżkach zimnej wody. Postaw z powrotem na kuchence, zagotuj. Cały czas mieszając trzymaj na ogniu ok 5 minut, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Przelej do słoika i schłódź w lodówce do czasu podania.

Sos kobe:

Majonez dokładnie wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, na końcu po odrobinie wmieszaj wodę, możesz jej użyć mniej, jeśli chcesz żeby sos był gęsty. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.

Pomysł na… wrapa z krewetkami:

Tortillę podgrzej na patelni, posmaruj obficie sosem kobe, połóż posiekaną kapustę pekińską, słupki ogórków i kilka kokosowych krewetek bez ogonków. Zawiń i zajadaj!

krewetki kokosowe

krewetki kokosowe

krewetki w kokosie

Comments

comments

6 myśli na temat “Kokosowe krewetki z piekarnika

  1. Do tych krewetek zrobiłabym całkiem nieortodoksyjnie frytki. Najlepiej takie zakręcone (pokrojone w spiralkę na specjalnej maszynce) i usmażone we frytkownicy, ale osobno oczywiście. Chyba, że się ma taką dwukomorową http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html. Na tej stronie można zresztą znaleźć każdą z tych rzeczy i frytkownice i maszynkę do krojenia ziemniaków w spiralki. I jeszcze jedno: warto usmażyć te krewetki w oleju kokosowym, ma wysoką temperaturę dymienia i komponuje się z wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.