Indyjski kurczak - Butter Chicken

Indyjski kurczak – Butter Chicken z chlebkami Naan

Indyjski kurczak – Butter Chicken to tradycyjne danie z Półwyspu Indyjskiego. Niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw, dobrze zamarynowany kurczak, pyszny sos i tradycyjne chlebki Naan. Danie idealne. Ja je nieco dostosowałam pod nasze podniebienia, bo przepisów na Butter Chicken jest mnóstwo. Pod moją wersją znajdziecie również źródło inspiracji. Naprawdę zachęcam do wypróbowania :)


Indyjski kurczak – Butter Chicken z chlebkami Naan

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

Marynata:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 cm startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 limonki

Sos:

  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżki masła (60g)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól do smaku (ok 1 płaskiej łyżeczki)

Do podania: ryż lub makaron ryżowy, jogurt naturalny, świeża kolendra

Clebki Naan:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (100ml)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 saszetki drożdży instant (3,5 g, nieco ponad 1 łyżeczka)
  • 2 szklanki mąki (260 g) + 2 dodatkowe łyżki mąki do wyrabiania
  • sól (2 porządne szczypty)
  • oliwa

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Do miski dodaj wszystkie przyprawy, jogurt oraz sok z limonki, wymieszaj w marynacie kawałki kurczaka i odstaw na kilka godzin do zamarynowania. Na patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż aż będzie miękka. Dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż, co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Dodaj passatę, obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory, sól i curry. Duś przez 30 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos będzie gęsty. Dodaj mleko kokosowe, podgotuj jeszcze chwilę. Na sam koniec dodaj jogurt i wymieszaj (już nie gotuj), ewentualnie dopraw solą. Danie podawaj polane jogurtem i posypane posiekaną kolendrą. Tradycyjnie serwuje się je z ryżem oraz chlebkami Naan, na które przepis poniżej.

Chlebki Naan:

W mleku rozpuść cukier i drożdże, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej mleko i jogurt, wymieszaj. Stolnicę obsyp mąką i wyrób ciasto (5 -8 minut) aż nie będzie lepić się do rąk. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (1 godzina). Następnie uformuj podłużne placki (z przepisu wyjdzie 8), pozostaw pod ściereczką przez 20 minut. Piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po ok 2 minuty z każdej strony.

Indyjski kurczak - Butter Chicken

Indyjski kurczak - Butter Chicken

Indyjski kurczak - Butter Chicken

Inspiracja: Tasty Kitchen.

Comments

comments

12 myśli na temat “Indyjski kurczak – Butter Chicken z chlebkami Naan

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.