Grzaniec, przepis na rozgrzewające wino

Grzaniec, Glögg, Glühwein, Mulled Wine lub po prostu grzane wino! Grudzień kojarzy mi się właśnie z tym napojem. Rozgrzewa, dobrze kopie, poniekąd dzięki temu, że jest gorące. Serwowane na każdym świątecznym jarmarku, także we Wrocławiu. W „menu” malinowy, po wrocławsku, galicyjski, rumowy, do wyboru, do koloru. Ja najbardziej lubię takie domowe grzane wino, zrobione z przecudownych przypraw i wytrawnego wina, którego jakość nie musi powalać z nóg. Zasada podstawowa: wina nie gotujemy, bo traci swoje, jakże pozytywne właściwości. Polecam.


Grzaniec, przepis na rozgrzewające wino

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka soku żurawinowego (można zastąpić wodą lub cydrem)
  • 1 pomarańcza, łącznie ze skórką
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 całe goździki
  • kawałek świeżego imbiru, obranego ze skóry
  • 1 pomarańcza do podania

Przygotowanie

W dużym rondlu umieść cukier z sokiem żurawinowym, postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj miód, obraną skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, anyż, imbir i goździki. Całość gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, do uzyskania aromatycznego syropu. Zmniejsz ogień i dodaj wino, nie doprowadzając do wrzenia. Podgrzewaj na malutkim ogniu przez około 5 minut. Pomarańczę pokrój w plastry, przełóż do przygotowanych szklanek. Zalej gorącym winem, starając się zostawić w rondelku przyprawy. Podawaj od razu. Smacznego!

pion wtf

grzaniec grzane wino przepis

grzane wino pion

 

Comments

comments

17 myśli na temat “Grzaniec, przepis na rozgrzewające wino

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.