Fishburger na bogato

Fishburger, czyli ryba w bule. Porządna porcja energii podana z frytkami z batatów. Jak wszyscy wiemy ryby jeść trzeba, bo są zdrowe i mają te piękne omega. Jako wielka fanka porządnego kawałka mięsa uważam, że jednak nie tylko mięsem człowiek żyje i nie tylko mięso można serwować na obiad. Sama ryby uwielbiam, szczególnie na surowo, ale wiem, że niektórzy mają problem z ich jedzeniem. Rybka w tym wydaniu jest przepyszna, nie tylko zjadliwa. Kotlety są mięciutkie i świetnie komponują się z awokado (ryba i awokado… moje ulubione połączenie zaraz po bułce z masłem, tak!). Mój małż zjadł z trzęsącymi się uszami…


Fishburger na bogato

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki na burgery:

  • 400 g mięsa z białej ryby
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki do obsypania
  • 2 łyżki bułki tartej

Pozostałe:

  • 1 małe awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 plastry pomidora
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera
  • 4 krążki cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz

Frytki z batata:

  • 2 bataty (500g)
  • 3 szczypty soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3/4 łyżeczki czosnku
  • 1 – 2 łyżki oleju

Dodatkowo: 4 bułki hamburgerowe

Przygotowanie

Mięso z ryby drobno zmiel lub zmiksuj za pomocą siekacza do żywności, odsącz z nadmiaru wody jeśli to konieczne (bo mięso było mrożone). Przełóż do miski, dodaj jajko, drobniutko pokrojoną cebulę, posiekaną natkę, dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj z bułką tartą i mąką. Jeśli masa bedzie zbyt luźna dodaj łyżkę bułki więcej. Formuj burgery za pomocą oprószonych w mące dłoni. Ułóż na papierze do pieczenia i schłódź w lodówce 1/2 h. Po tym czasie usmaż na niezbyt dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
Posiekane pieczarki podsmaż na odrobinie oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
Bułki przekrój na pół, na dolnej część połóż plaster sera i podpiecz chwilę w nagrzanym piekarniku. Na ser połóż rybę, po łyżeczce majonezu, plastry awokado, plaster pomidora, pieczarki, cebula, sałata i druga część bułki, posmarowana jeszcze odrobiną majonezu. Podawaj z frytkami z batata.

Frytki ze słodkich ziemniaków:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, przełóż do miski. Oprósz solą, czosnkiem i ostrą papryką, wymieszaj z olejem. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby każda frytka leżała bezpośrednio na papierze. Piecz 15 minut, lekko przewróć łopatką i piecz dodatkowe 15 minut (pyszne!).
Smacznego!

Fishburger delicious

Fishburger - przepis

Fishburger na bogato

Comments

comments

7 myśli na temat “Fishburger na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.